Robotok sürögnek-forognak a kínai étteremben

Kapcsolódó cikkek

Robotok sürögnek-forognak a kínai étteremben

Robotok sürögnek-forognak a kínai étteremben

kereskedelem

2 perc

A digitális átalakulás korában a cégek a mesterséges intelligenciát, az IoT-eszközöket, az automatizálást és más hasonló megoldásokat vesznek igénybe működésük korszerűsítéséhez. A 21. században az automatizálás kulcsfontosságú alkotóelemeinek számító robotok már nem csupán ipari környezetben használhatók, hanem gyakorlatilag a mindennapi élet részévé válnak.

Világszerte egyre több példa van rá, hogy a robotok biztonsági őrnek állnak a bevásárlóközpontokban vagy információkat szolgáltatnak a reptereken. Az egészségügy területén is nagy hasznukat lehet venni és akár életmentő szerepük is lehet, gondoljunk csak a da Vinci távsebészeti robotra.

A szerteágazó lehetőségeket jól mutatja, hogy idővel sok más terület mellett akár még a humánerőforrás-osztályon is dolgozhatnak gépi munkatársak, és természetesen a vendéglátás sem maradhat ki a sorból.

Idén júniusban a Qianxi Robot Catering Group megnyitotta robotizált éttermét a kínai Kuangtung tartományban. A 2000 négyzetméter összterületű komplexumban egyszerre körülbelül 600 vendég tartózkodhat. Az étterem kínálatában 200 étel közül lehet választani.

A gyorséttermi jellegű ételektől kezdve az úgynevezett „hot pot”-on át – amikor az asztal közepén gőzölgő alaplében a vendégek maguk főzik meg a különféle alapanyagokat – egyéb kínai ételekig sok minden megtalálható a kínálatban.

Az étterem területén több mint 20 robot áll készenlétben arra, hogy elkészíthesse a kiválasztott fogásokat, majd odavigye azokat a vendégeknek. A gépesített szakácsok egy-egy előkészített gyorsételt akár 20 másodperc alatt is képesek elkészíteni.

Zhao Chunsheng a  Kínai Tudományos Akadémia akadémikusa, gépészmérnök specialista szerint a robotizált étterem innovatív módon valósította meg a szoftveres és hardveres integrációt, illetve az ember és a gép közötti együttműködést. Úgy véli, az új étkezdének egyfajta piaci rést betöltő szerepe van, és komoly hozzáadott értékkel bír az ipari fejlődés szempontjából.

A Qianxi Group vezérigazgatója kiemelte, a társaság még az idén számos centralizált konyhát szeretne kiépíteni, hogy más városokban is a most megnyílt étteremhez hasonló helyeket alakíthassanak ki. Ezen felül évente 5.000 robot tömeges gyártását tervezik.

A megnyitóval párhuzamosan jelentették be a Qianxi Group és a Siemens együttműködését az intelligens éttermi szegmens digitális fejlesztésének fellendítése érdekében, ideértve az iparág első intelligens IoT-platformjának közös fejlesztését.

Forrás: