Felszolgáló robotmacskát mutattak be a CES-en

Kapcsolódó cikkek

Felszolgáló robotmacskát mutattak be a CES-en

Felszolgáló robotmacskát mutattak be a CES-en

kereskedelem

2 perc

A kínai PuduTech BellaBot nevű berendezése egyike az idei Las Vegas-i világkiállításon debütáló számos szokatlan robot egyikének.

A négy tálcával rendelkező robotmacska valójában egy „önálló személyiséggel” bíró pincérrobot. Nem teljesen új gépről van szó, mivel a gyártó tulajdonképpen egy korábbi modelljét frissítette. Az előző verzió még némileg egyszerűbb kialakítású volt, BellaBotnak azonban már saját képernyője van, amelyen különféle „arckifejezéseket” képes megjeleníteni.

Amikor a vendégek megérkeznek az étterembe, a robot nyávogással igyekszik őket rávenni a rendelésre, a fülvakargatásra pedig elégedett arckifejezéssel reagál. Ha azonban a vendégek túl sokáig vegzálják, arckifejezése megváltozik. A „dühös nézés” célja, hogy emlékeztesse az embereket, ne szakítsák félbe felszolgálói munkáját.

A gyártó tájékoztatása szerint a célcsoportot elsősorban azok az étteremtulajdonosok alkotják, akik gyakran küzdenek munkaerőhiánnyal. A cég meglévő robotjait egyébként már 2000 étteremben használják világszerte. BellaBotot pedig egy futurisztikus kinézetű étteremmé alakított standon mutatják be a Consumer Electronics Show résztvevőinek.

Paolo Pescatore, a PP Foresight tech szakértője azonban úgy véli, az új modell valós körülmények között nehezebben használható, mivel az éttermekben való navigálás a forgalmas időszakokban nehézséget jelenthet számára. Ugyanakkor véleménye szerint a vendéglátóhelyek egyre nagyobb mértékben függnek majd az automatizálástól.

Más robotok is debütáltak a Las Vegas-i technológiai expón. Ilyen fejlesztés az UBTech továbbfejlesztett Walker robotja, amely tai chi gyakorlatok és jógapózok sorozatait képes végrehajtani. A gyártó szerint ez komoly előrelépést jelent a mozgásvezérlés területén. A gépezet ugyanis a megfelelő súlypontáthelyezés révén jelentős súlyt is képes fel- és lecipelni a lépcsőn, de a bevásárlókocsi tologatása, a rajzolás vagy a kávékitöltés sem jelent problémát számára.

A Procter & Gamble amerikai toalettpapír-gyártó részlege, a Charmin pedig a RollBotot mutatta be. A kis méretű, guruló „medverobot” odaviszi az újabb tekercset „gazdájának”. A szerkezet okostelefonon, Bluetooth-on keresztül irányítható, kereskedelmi forgalomba kerülését azonban jelen pillanatban nem tervezik.

Az viszont biztos, hogy a robotok egyre több területen hódítanak, a jövőben pedig várhatóan még több szokatlan fejlesztéssel lehet majd találkozni.

Forrás:

BBC