Mire lehet jó az önjáró csomagszállító?

Mire lehet jó az önjáró csomagszállító?

Mire lehet jó az önjáró csomagszállító?

logisztika

3 perc

A Gita elnevezésű szerkezet nem képes a teljesen autonóm közlekedésre, viszont követi tulajdonosát és szállítja a nehéz csomagokat. A gyártó szerint elsősorban takarítók vagy szerelők vehetik hasznát a fejlesztésnek, de a reptéri csomagszállításnál is jól jöhet.

A Vespa robogókról és a Moto Guzzi motorokról híres olasz gyártó, a Piaggio egy váratlan okosfejlesztéssel rukkolt elő a héten. A személyi szállítóasszisztenst vagy „csomagbotot” a cég bostoni innovációs leányvállalata, a Piaggio Fast Forwards startup fejlesztette.

 

gita // the personal cargo robot I've been working on for the past year, so excited to finally be able to share!

A photo posted by R o s i e K o t e l o v a (@rkotelova) on

A nagyjából fél méter magas eszköz leginkább egy fitneszlabdára hasonlít, melynek szélére két kereket szereltek. A tárolórekesz legfeljebb húsz kilónyi teher cipelésére képes, a körülbelül 40 km/órás sebességével pedig lépést tud tartani a gyalogosan vagy biciklivel közlekedő tulajdonosával. A guruló csomagtartó az oldalára szerelt kameráknak köszönhetően magabiztosan képes egy konkrét személyt követni, de segítség nélkül is tud közlekedni azokon az útvonalakon, amelyeket már korábban megtanult.

Felépítésének köszönhetően minden olyan helyet meg tud közelíteni, amely egy kerekesszékkel is bejárható, a gép kerekei ugyanis olyan távolságra vannak egymástól, hogy képes legyen az akadálymentesítést szolgáló rámpák használatára is.

A cég vezetői szerint a személykövető funkció igen sok terhet levesz a fejlesztők válláról, de a későbbiekben a teljes autonóm közlekedést is előkészítheti. A robot által gyűjtött adatokat ugyanis központilag is tárolják és elemzik, így a navigációra vonatkozó információkat később egy újabb fejlesztésben is felhasználhatják.

Ezáltal feltérképezhetővé válnának az olyan nehezen navigálható beltéri helyek is, mint például a nagy nemzetközi repterek, az egyetemi kampuszok, nyaralóhelyek vagy akár a kórházak is. Arról nem is beszélve, hogy ezek épp azok a helyszínek, ahol Gitának fontos küldetése lehet: segíthet az utazóknak, a vendégeknek vagy a pácienseknek a csomagjaik szállításában, vagy éppen a dolgozók munkaeszközeiket is cipelheti.

A biometrikusan lezárt ajtó garantálja, hogy illetéktelenek ne tudják kinyitni a tárolórekeszt, továbbá a nehezen rongálható külső borítás mögött lévő szenzoroknak köszönhetően az ellopott eszközt is nyomon lehet követni.

Az elkövetkezendő fél év során a tervezők különböző tesztprogramokat indítanak az Egyesült Államokban több egyetemen, idősotthonban és más városi helyszíneken. A társaság elsősorban nem a kisebb csomagok vagy ételek szállítására koncentrál, sokkal inkább olyan munkavállalóknak nyújtanának segítséget, akik nap mint nap nehéz felszerelést kell, hogy magukkal cipeljenek, ilyenek például a takarítók, kertészek, szerelők vagy a gondnokok is.

Forrás: TechCrunch