A robotok hamarosan köztünk járnak?

A robotok hamarosan köztünk járnak?

A robotok hamarosan köztünk járnak?

gyártás

3 perc

A Boston Dynamics 2013 óta fejleszti újabb és újabb funkciókkal Atlas nevű droidját. A legfejlettebb változat már teljesen egyenetlen talajon is képes sétálni.

Megszabadul a robotoktól a Google

A Florida Institute for Human & Machine (IMHC) fejlesztői csapata olyan új algoritmust dolgozott ki, melynek révén a robot még akkor is képes megőrizni egyensúlyát, ha egyenletesnek éppen nem nevezhető terepen sétál, olyannyira, hogy még szétszórt kövek közé helyezett téglablokkokon is képes átlépegetni.

Mindez azt jelenti, hogy az emberhez hasonlóan séta közben a gépezet az aktuális terepviszonyokhoz mérten igazítja a lábát, és odafigyel a helyes súlyelosztásra is.

Habár technikailag mindez áttörést hozhat, ugyanakkor bizonyos szempontból kissé ijesztő, hogy egy gép képes nehéz terepen is az emberhez hasonlóan lépkedni. Ha a fejlesztések ilyen mértékben és tempóval haladnak, akkor pedig az sem elképzelhetetlen, hogy a mostani, egyelőre még kissé tétova mozdulatokból hamarosan határozott lépések lesznek, sőt a futás is megoldható lesz majd bármilyen – nem vízszintes – felületen is.

A fejlesztés egyik korábbi fontos állomása az volt, amikor a robot az akadályoztatott feladatokat improvizáció segítségével folytatta  – tehát ha kiverték a kezéből a dobozt, melyet épp felemelni készült, érzékelte, hogy az hová esett, és újra megpróbálta felvenni. Remélhetőleg arra viszont nem lesz képes, hogy megjegyezze azoknak az embereknek az arcát, akik „véleménye szerint” méltatlanul bántak vele, és nem fog bekövetkezni a gépek lázadása.  

Forrás: The Verge