A NASA marsjárói is segíthetnek az önvezető autóknak

A NASA marsjárói is segíthetnek az önvezető autóknak

A NASA marsjárói is segíthetnek az önvezető autóknak

autó

2 perc

A Nissan új fejlesztésének köszönhetően a sofőr nélküli járművek ismeretlen helyzetekben sem válnának döntésképtelenné, ami elősegítené a technológia mielőbbi elterjedését. Az alapötletet a NASA marsjárói adták az autógyártónak.

Az egyik legnagyobb probléma az automatizált közlekedés elterjedésében, hogy a programozók nem nagyon tudják, miként tanítsák meg ténylegesen gondolkodni a robotokat. Rengeteg parancsot és speciális szituáció adatát képesek tárolni az önvezető autók mesterséges intelligenciája, de az improvizációra képtelen.

Hol késlekednek az önvezető autók?Vegyük például azt a helyzetet, amikor egy baleset utáni helyszínelés miatt a rendőr kézmozdulatokkal jelzi a sofőr nélküli autónak, hogy melyik irányból tudja megkerülni a roncsokat. A gesztusfelismerő rendszer lehet olyan pontos, hogy ezeket a kézmozdulatokat is értelmezni tudja, de mi történik akkor, ha az új útvonal egy egyirányú utca, melyen rossz irányban kellene keresztülhajtani, ezt pedig a robot minden programozása szigorúan tiltja.

Az ilyen és ehhez hasonló kérdéses helyzetek megoldására fejlesztette ki a Nissan az úgynevezett SAM-rendszert (Seamless Autonomous Mobility), melyet a napokban megrendezett Consumer Electronics Show-n mutattak be. A gépkocsi a helyzetről gyűjtött információit elküldi egy központba, ahol a programozók gyorsan, manuálisan új útvonalat rajzolnak a járműnek, a folyamat végén pedig a rendszer folytathatja a tényleges önvezetést.

Ráadásul nem is kellene a gépkocsinak minden egyes alkalommal „hazatelefonálnia”, hanem idővel képes lenne visszaemlékezni ezekre a rendhagyó helyzetekre, így már a működés közben is minden probléma közelebb vihetné ahhoz az állapothoz, amikor már mindenre képes reagálni.

A rendszert a Nissan a NASA-tól kölcsönözte. A repülési és űrhajózási hivatal a megoldás egyik változatát arra használja, hogy a kutatók minél több alternatív útvonalat ajánljanak a marsjáró szondáknak, melyek aztán maguk választhatják ki a helyzetnek legmegfelelőbb opciót.

Forrás: The Verge