Biztonságosabb szállítmányozást hozhat a hatalmas adatözön

Kapcsolódó cikkek

Biztonságosabb szállítmányozást hozhat a hatalmas adatözön

Biztonságosabb szállítmányozást hozhat a hatalmas adatözön

logisztika

3 perc

A Kamion amerikai cég platformja válaszol a kérdésekre, és figyelmeztet a veszélyekre, így lehetővé teszi a biztonságosabb és „okosabb” teherszállítást.

Az adatok gyűjtése és értelmezése két nagyon különböző terület. A szállítmányozási ipart valósággal elárasztja a rengeteg elaprózott adat, amelyet sokszor nem dolgoznak fel, de ez céges szinten nem is lenne költséghatékony. Azok a vállalatok azonban, amelyek egyáltalán nem foglalkoznak a témával, versenyhátrányba kerülhetnek.

Az információk megfelelő összegyűjtésére és feldolgozására két fő irány emelhető ki. Az egyik, amikor a vállalkozások házon belüli, erre specializálódott elemzői csapatot állítanak fel. Ez azonban nehézséget okozhat a nem technológiai profilú cégeknél – a szállítmányozás pedig pontosan ilyen terület.

A másik megközelítés szerint az összegyűjtött adatokat egy külső félnek adják ki. A fuvarozási társaságoknál ez nem újdonság, hiszen ebben a szegmensben sokszor kiszervezetten működik a karbantartás, a pótkocsik tulajdonlása vagy a tehergépkocsi-kezelő szoftverek kezelése is. A bérelhető szolgáltatások előnye, hogy így a szállítmányozó a saját szakterületére koncentrálhat ahelyett, hogy az adatok tárolásával, a statisztikákkal, a gépi tanulással vagy más – számára kevésbé ismert – technológiákkal foglalkozna.

Ilyen megoldást nyújt az amerikai fejlesztésű Kamion platform, amely a fuvarozással kapcsolatos legfontosabb eszközöket alakítja egységes megoldássá, a felhasználókat pedig az adott kontextusban leginkább releváns adatokkal látja el. Az áru küldését végző modul a meglévő flottamenedzsment megoldásokba integrálódik, ami azt jelenti, hogy használójának nem kell módosítania a már meglévő flottakezelési rendszerét, így kevesebbe kerül számára a beruházás.

Intelligens útvonaltervezés és sofőrmonitorozás

A platform az analitika és gépi tanulás segítségével elemzi a rendelkezésre álló adatokat, majd intelligens útvonaltervezési és szállítási idővel kapcsolatos előrejelzéseket ad a diszpécsernek és a járművezetőknek. A modul az ún. deep learning (mély gépi tanulás) technológiát használja. A program a többi között képes pontosan előre jelezni a szállítási határidőket, a késéseket, és például vezetési mintákat is készít. Az algoritmusok segítségével felépíthető a vezető biztonsági profilja, és észlelhetővé válnak az adott sofőr vezetési stílusában fellépő változások, amelyeket fáradtság vagy más rejtett tényezők okozhatnak.

Az elmúlt két évben a fejlesztést egy fuvarozói vállalat járművezetői is tesztelték, és a mérések, elemzések sikeresen hozzájárultak a balesetek megelőzéséhez. A részt vevő cég a járművek sérüléséből adódó díjakat 0,5%-kal, míg a felelősségbiztosítását 20%-kal tudta csökkenteni.

Hangvezérléses asszisztencia

A Kamion platformhoz virtuális asszisztens szolgáltatás is tartozik, amely természetes nyelvi feldolgozással (mesterséges intelligencián alapuló ember-gép közti kapcsolattal) és hangalapú kommunikációval segíti a járművezetőket, diszpécsereket. A kommunikáció csevegőplatformokon keresztül zajlik, így biztosítva a gyors és zavartalan kapcsolatot.

A modul megválaszolja például a szállítmány azonosítójával vagy a rakomány súlyával kapcsolatos kérdéseket. Sőt, az összegyűjtött adatok és az optimalizált algoritmusok alkalmazásával azt is képes előre jelezni, hogy milyen valószínűséggel következhet be egy esetleges baleset, vagy hogy a sofőr időben odaér-e a szállítási címre.

Forrás: