Utólagos útdíjfizetést tesz lehetővé a telematikai újítás

Kapcsolódó cikkek

Utólagos útdíjfizetést tesz lehetővé a telematikai újítás

Bírság helyett: utólagos útdíjfizetést tesz lehetővé a telematikai újítás

logisztika

2 perc

A Mol és az i-Cell együttműködésének jelentős eleme a halasztott útdíjfizetési szolgáltatás, amely októbertől érhető el az olajcég hazai és hazánkban közlekedő nemzetközi flottakártyás ügyfelei részére. A magyar úthasználati díjak esetében külön költséget, kezelési díjat nem számítanak fel, így a kis- és középvállalkozások számára vonzó lehet a konstrukció.

A fejlesztésnek köszönhetően átláthatóbbá és kezelhetőbbé válnak a vállalkozások fuvarozással kapcsolatos költségei, miközben az adminisztrációs terhek jelentősen mérséklődnek. A megszokott gyakorlat – a Hu-Go egyenlegre előre feltöltött, pre-paid útdíjfizetés – helyett választható, utólagos útdíjbevallás előnye, hogy az elszámolási időszak végén (kéthetente vagy havonta), egy összegben, extra költségek nélkül lehet kiegyenlíteni a használatarányos útdíjat.

A korábban, az útdíjfizetési számlára feltöltött összeg ezáltal felszabadul, és nem kell tartani az alacsony feltöltöttségű, vagy kiürülő egyenlegű számlától – vagyis a bírságok is megelőzhetők. Az új megoldás a MOL-csoport flottakártyáival (MOL Group Europe, MOL Group Hungary) és i-Cell Kft. OBU-val rendelkező ügyfelek számára elérhető.

„A szolgáltatás a hazai kis- és középvállalkozások támogatásával a magyar gazdaságot is élénkíti, hiszen az a szektor, amely korábban nem fért hozzá az utófinanszírozás lehetőségéhez, ezt most pluszköltségek nélkül megteheti” – mondta a fejlesztésről az i-Cell ügyvezetője. Farkas Károly szerint ugyanakkor a nagyobb cégeknek is megéri csatlakozni ehhez a közös rendszerhez, mert ebben a konstrukcióban nem fordulhat elő, hogy például a mérlegadatok átmeneti megváltozása miatt a vállalkozás kikerüljön az utófinanszírozás köréből.

Januárban jelentette be az i-Cell, hogy a Lead Ventures tulajdonrészt szerzett a magyar vállalkozásban. A Lead Ventures 50-50 millió eurós tőkéjű alapjainak a Mol, az MFB és az Eximbank a legnagyobb befektetője, így kézenfekvő volt, hogy az olajipari nagyvállalattal szorosabb, szakmai alapú együttműködést alakítson ki a hazai tulajdonú telematikai cég.

Ennek a stratégiai partnerségnek a halasztott útdíjfizetési szolgáltatás már a harmadik eleme. Az eddig megvalósult lépések közé tartozik, hogy a Mol Limo számára az i-Cell biztosítja az automatikus parkolási szolgáltatást, illetve hogy a Moltrans Kft. járműveit OBU útdíj fizetésre alkalmas készülékkel szerelték fel. A két cég további közös projekteken is dolgozik a jövőben.