Önjáró utánfutók válthatják le a kamionokat?

Kapcsolódó cikkek

Önjáró utánfutók válthatják le a kamionokat?

Önjáró utánfutók válthatják le a kamionokat?

logisztika

1 perc

A Hyundai Motor Group nemrég tartotta meg a Hydrogen Wave online fórumot. A dél-koreai gyártó az eseményen bemutatta a többi között a Trailer Drone nevű koncepcióját. Ez egy olyan utánfutó, amelynek még vezetőfülkéje sincs, és tisztán hidrogénnel működik.

A robotkamion valójában két jármű, hiszen a Trailer Drone egy e-Bogie nevű platformhoz kapcsolódik. Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy autónak csak az alvázát tartották volna meg. Bár az önvezetéshez szükséges szenzorok egy része a Trailer Drone-on található, az e-Bogie önállóan is képes közlekedni, sőt az utánfutó helyett akár kisebb konténerekkel is megpakolható – idézte a Cnet beszámolóját a Raketa.hu.

Maga a Trailer Drone két ilyen platformból, valamint a rajtuk elhelyezett utánfutóból áll. Ennek megvan az az előnye, hogy a robotkamion olyan helyeken is elfér, ahol egy hagyományos tehergépjármű már elakadna.

Az elöl és hátul található e-Bogie-k egymástól függetlenül is tudnak mozogni, emellett képesek akár helyben is 360 fokos fordulatot tenni, vagy oldalirányba közlekedni az egymástól függetlenül vezérelhető kerekeiknek köszönhetően.

A dél-koreai gyártó elképzelése szerint a Trailer Drone-ok az autópályákon karavánokban közlekednek majd, így akár ezer kilométert is meg tudnak tenni egy feltöltéssel. Az e-Bogie-t más területen is lehetne használni. Például a járművet egy szintén üzemanyagcellás drónnal szerelnék fel, és automata tűzoltó- vagy mentőautóként segíthetnének a mentési munkálatokban.

Bár egyelőre nem lehet tudni, hogy a Trailer Drone mikorra valósulhat meg, de a rendezvényen a Hyundai célként emelte ki, hogy 2028-ra minden haszongépjárművükből létezzen üzemanyagcellás vagy akkumulátorral hajtott elektromos modell is.