A folyók Teslája – Önvezető uszályokkal újít a holland cég

Kapcsolódó cikkek

A folyók Teslája – Önvezető uszályokkal újít a holland cég

A folyók Teslája – Önvezető uszályokkal újít a holland cég

logisztika

3 perc

A Port Liner fejlesztése teljesen elektromos meghajtású, és a megfelelő áramszolgáltató kiválasztásával igyekeznek minél alacsonyabban tartani a károsanyag-kibocsátást.

A belvízi szállítmányozás már eleve környezettudatosabb alternatíva a közlekedés más módjaihoz képest, de az újabb fejlesztéseknek köszönhetően még kedvezőbb megoldás lehet az ilyen típusú teherszállítás. A holland vállalat új gyártmányú hajója Antwerpen, Amszterdam és Rotterdam kikötőiből kezdi meg működését idén nyáron.

Új korszak a hajózásban

Így hoz új irányokat a hajózásban az IoT

A teljesen elektromos meghajtású hajó formatervezésének köszönhetően könnyedén átfér a hidak alatt, így a belvízi útvonalak többségét képes lesz használni. A motorokat hatalmas, hatméteres akkumulátorok hajtják majd, melyeket a szén- és atomenergiát kizáró Eneco áramszolgáltató tölti újra a partokon.

A tervek szerint a jármű a jövőben legénység nélkül is képes lesz üzemelni, de természetesen az első hónapokban a próbaidő alatt még szakemberek is felügyelik a működését. Tekintve, hogy nincs szükség hagyományos gépházra (sem az emberi munkaerőt kiszolgáló felszerelésekre) az uszályokon 8%-kal nagyobb a hasznos tér, mint egy hasonló méretű szállítóeszközön.

Az 52 méter hosszú és 6,7 méter széles hajón 24 darab sztenderd méretű konténer fér el, összesen akár 425 tonna súlyig. Ennek köszönhetően a gyártó számításai szerint akár 23 ezer dízeles meghajtású teherszállító kamiont is kiválthat az augusztusban útjára induló öt uszály. Ton van Meegen, a gyártó cég vezérigazgatója megjegyzi, hogy évente akár 500 uszályt is képesek leszállítani, ám maguk a motorok akár régebbi gyártmányú hajókba is beszerelhetők.  

Hasonló fejlesztések világszerte

Nem a Port Liner az egyetlen, ahol így gondolkodnak a vízi szállítmányozás jövőjéről. Novemberben számolt be a Quartz a kínai Hangcsouban útjára induló elektromos uszályról. Ez a hajó fix útvonalon, a dél-kínai Gyöngy-folyón szállít egyszerre 2100 tonna szénrakományt egy helyi erőműhöz. A 2400 kilowattóra tárolására képes akkumulátorokat két óra alatt lehet feltölteni a 80 kilométeres út után, szerencsére a kirakodás is épp ennyi időt vesz igénybe.

Elektromos meghajtással kísérleteznek Norvégiában is: nyáron jelentette be a tengerjáró hajóutakat szervező Hurtigruten, hogy a Rolls Royce által gyártott elektromos motorokkal szerelné fel a sarkköröket látogató hajóit. Ezek a motorok azonban egyszerre csak 30 percnyi utazást tesznek lehetővé, ekkor azonban szinte teljesen némán haladhatnak a jéghegyek és gleccserek között.

A vegyiparban tevékenykedő szintén norvég Yara pedig még májusban vetítette előre, hogy 2020-ra egy teljesen önvezető, károsanyag-kibocsátástól mentes hajóval szállítaná termékeit a kikötőbe. A terv szerint a Yara Birkenland nevű hajó valamikor idén kezdi majd meg működését (ekkor még legénységgel), 2019-ben váltanak majd távvezérlésre, a teljes autonómiát pedig 2020-ig érik el.

Jól látszik tehát, hogy az elektromobilitás és az autonóm technológia a vízi szállításba is egyre inkább megjelenni: ennek hatására pedig akár olcsóbbá válhat nemcsak a belvízi teherszállítás, hanem hamarosan a nemzetközi is. (A kiemelt fotó illusztráció.)

Forrás: The Guardian