Így is fékezhetők az elszabaduló fuvarozási költségek

Kapcsolódó cikkek

Így is fékezhetők az elszabaduló fuvarozási költségek

Így is fékezhetők az elszabaduló fuvarozási költségek

logisztika

1 perc

Mit hozott 2023 a raktárrobotizáció terén Magyarországon? Mennyire pöröghet fel a piac 2024-ben?

Mit nyerhetnek a cégek, ha robotok is átveszik a logisztikai terhek egy részét? Vagy ez már nem kérdés, amikor krónikus munkaerőhiánnyal és az elszálló fuvarozási költségekkel is küzdenek a vállalkozások? Ezekről is szó volt a Trend FM robotikai sorozatának évadzárójában.

Németh Attila, az Advanced Robotics vezetője kiemelte: a logisztikai robotizáció piaca a prognózisok szerint a következő 10 évben dinamikusan, átlagosan 13-15 százalékkal fog növekedni. A várható áttörésre utal, hogy a szektort beválasztották a magyar gazdaság hét kitörési pontja közé. Ugyanakkor vállalati és üzleti döntéshozói szinten még az tapasztalható, hogy Közép-Kelet-Európában, így Magyarországon is ezek a technológiák és fejlesztési üzenetek sokkal lassabban mennek át.

A robotok és automatarendszerek a krónikus munkaerőhiányt is mérsékelhetik, ahogy ezt egyre több cég felfedezi – a megtérülési számítások szintjén is. Az interjúban szó volt arról, hogy manapság többek között rendkívül nehéz targoncást találni, aki ilyen képesítéssel rendelkezik, jó eséllyel Ausztriában keres állást. A robottargoncák viszont biztonságosan, költséghatékonyan el tudják látni ezt a feladatot.

„2024-től a raktári robotizálás terjedését erősíthetik a drasztikusan emelkedő szállítmányozási költségek is, amit nyilvánvalóan a logisztikai cégek rá fognak terhelni az ügyfelekre, a vevőkre, meg fog jelenni a termékek árában is. Ha viszont a kereskedő azt látja, hogy emiatt visszaesik a forgalma, akkor a költségeket fogja megfogni. A legnagyobb költség pedig még mindig a munkaerő és az ahhoz kapcsolódó kiadások, mindezt robotizációval jelentősen lehet csökkenteni” – részletezte Németh Attila.

Hallgassa meg Érczfalvi András interjúját, amelyben szó volt arról is, a beruházást fontolgatók milyen tényezők alapján mérlegelik a technológia fejlesztéseket, azok elindítását és időzítését!