Vodafone-díjat kapott a BOOKR Suli és az ExaMe

Kapcsolódó cikkek

Vodafone-díjat kapott a BOOKR Suli és az ExaMe

Digitális oktatás: Vodafone-díjat kapott a BOOKR Suli és az ExaMe

közszolgáltatás

3 perc

Az elmúlt egy év és a világjárvány rámutatott a digitalizáció rendkívüli fontosságára – az élet szinte minden területén. Az oktatásban is előtérbe kerültek az online platformok, amelyek megkönnyítik a távolról történő tanítást és tanulást, vagy éppen kedvet csinálnak a gyerekeknek ahhoz, hogy az okoseszközökön játszva tanuljanak. Nem véletlen, hogy a 2021-es Digitális Díj pályázat egyik kategóriája is a digitális oktatás lett.

2020-ban a Vodafone Digitális Díjra mintegy 150 pályamunka érkezett, amelyek közül összesen tízet díjaztak – a Digitális Társadalom, a Digitális Esélyegyenlőség, valamint a Bolygónk és Fenntarthatóság kategóriákban. Továbbá egy Vodafone Dolgozói Különdíjat és egy 5G Különdíjat is kiosztottak. A díjazott projektek között a BOOKR Suli és az ExaMe applikáció az oktatás digitalizációját segíti elő.

Interaktív könyvek a szórakoztató olvasásért

A Digitális Társadalom kategóriában ezüstérmes lett a Móra-BOOKR Kids Kft. fejlesztése, a BOOKR Suli. Magyarországon a kiskamaszok 97%-a rendszeresen használ valamilyen okoseszközt, 87%-uk pedig saját tablettel vagy okostelefonnal rendelkezik. A megnövekedett képernyőidővel egyidejűleg azonban jelentősen csökkent az olvasó gyerekek száma. Az olvasás a felső tagozatosok körében visszaszorult a 35. helyre a legkedveltebb szabadidős tevékenységek listáján.

„Éppen ezért szerettünk volna egy olyan biztonságos, edukációs és egyben szórakoztató felületet kialakítani ennek a korosztálynak is, amely olvasásra motiválja a diákokat. Emellett a szociális és kognitív kompetenciák fejlesztését is ki kell emelni, hiszen ezek különösen fontos szerepet töltenek be a munkaerőpiacon. Így született meg ’A BOOKR Suli alkalmazás digitális interaktív könyvtárának bővítése a 7-8. korosztály számára’ nevű projekt ötlete, amely végül elnyerte a Digitális Díjat” – mondta Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapító-ügyvezetője (felső képen) és Rabatin Anett, a BOOKR Suli termékfelelőse.

Ők is gyakran találkoznak azzal a kérdéssel, hogy a digitális könyvek vajon ki fogják-e szorítani a hagyományos, papíralapú kiadványokat az emberek mindennapjaiból.

„Mi hiszünk abban, hogy a különböző formátumú médiumok képesek kiegészíteni és támogatni egymást, az azonban vitathatatlan, hogy a megnövekedett ingerigényű Z és alfa generáció közelebb érezheti magához a digitális platformokat. Bizonyított továbbá, hogy a digitális megoldások eredményesen vonhatók be az oktatás folyamatába. 2019-ben a Klebelsberg Központ támogatásával lehetőségünk volt egy pilot kutatást végezni. A részt vevő gyerekek, akik digitális, interaktív könyvek formájában dolgozták fel a szövegeket, 15-20%-kal eredményesebben teljesítettek a papíron dolgozó társaiknál” – osztották meg a tapasztalataikat.

A BOOKR Suli létrehozásakor olyan 1-6. osztályosoknak szánt interaktív könyvek kerültek be az alkalmazásba, melyek 70%-ban lefedik a Kerettantervben szereplő kötelező és ajánlott olvasmányokat. A pedagógusoktól, szülőktől és gyerekektől kapott visszajelzések alapján azonban szerették volna, ha lehetőségük nyílik a 7-8. osztályosok anyanyelvi készségeinek és digitális kompetenciáinak széles körű és innovatív fejlesztésére is.

Ennek szükségességét a 2020 tavaszán életbe lépő online otthonoktatás csak még jobban megerősítette, így egyik kiemelt céljuk a BOOKR Suli könyvtárának korosztálybővítése volt. A tervek megvalósítása a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásának köszönhető.

Zsebre vágható érettségi tételek

Az ExaMe is elnyerte a Vodafone Digitális Díjat, a fejlesztés a Digitális Esélyegyenlőség kategóriában második helyezést ért el. „Az applikációnk lehetővé teszi, hogy bármely okostelefonnal rendelkező érettségiző diák könnyedén hozzájusson a legjobb tananyagokhoz. A Digitális Díj elnyerése lehetővé tette, hogy továbbfejlesszük alkalmazásunkat, illetve hogy 500 diáknak biztosítsunk ingyenes tananyagokat az érettségi vizsgára való felkészüléshez” – foglalta össze Kosdi-Kovács Márton, az ExaMe Learning Kft. ügyvezetője.

„A kevert oktatási modell fennmarad a vírushelyzet vége után is, így azt gondolom, hogy az ExaMe-hez hasonló digitális megoldások jelentik a jövő oktatását. Továbbá úgy gondolom, hogy mivel az online tanítás kerül előtérbe, a földrajzi elhelyezkedés nem fog szerepet játszani abban, hogy ki hová jár egyetemre. A ma elsős általános iskolás diákok szinte okostelefonnal a kezükben születnek, úgy látom, hogy ennek jelentős következményei lesznek az alapfokú oktatásra” – tette hozzá.

„A Vodafone Digitális Díjat nagyon jó kezdeményezésnek tartom, ugyanis ez a lehetőség a feltörekvő startupokra és a társadalomra, illetve a környezetre is hatással bír. Engem a legjobban az motivált, hogy egy ilyen branddel együtt dolgozva tudok diákok százainak segíteni az innovációs megoldásunkkal” – mondta az ExaMe Learning ügyvezetője.

Úgy véli, az oktatási megoldások terén még bőven van tér arra, hogy további ötletek is díjat nyerjenek, különösen igaz ez a pandémia óta kialakult helyzetben. Így minden e-learning megoldást fejlesztő startupot biztat a jelentkezésre.

„A legnagyobb előnye a pályázatnak a pénzdíjazásból történő fejlesztés és terjesztés mellett a többi döntős startup megismerése volt, és hosszú távú, akár üzleti kapcsolatok megalapozása. Emellett a díj megnyerése validálja csapatunkat és termékünket, így potenciális befektetők vagy ügyfelek is érdeklődőbbek a megoldásunk iránt” – emelte ki Kosdi-Kovács Márton.

Az immár harmadik alkalommal meghirdetett Vodafone Digitális Díjra idén is várják a pályamunkákat. A 15 millió forint összdíjazású pályázatra olyan projektekkel lehet nevezni, melyek az oktatás, az egészségügy vagy a környezetvédelem területén könnyíthetik meg mindennapjainkat. A jelentkezéseket 2021. április 20-ig lehet elküldeni, a részletek a Vodafone Magyarország Alapítvány honlapján érhetők el.