Csúcstechnológiával szűrik ki a betegeket a kínai rendőrök

Kapcsolódó cikkek

Csúcstechnológiával szűrik ki a betegeket a kínai rendőrök

Csúcstechnológiával szűrik ki a vírusgyanús betegeket a kínai rendőrök

közszolgáltatás

2 perc

Újabb intelligens készüléket vetnek be COVID-19 elleni küzdelemben. A szuperlátásra képes sisak tömegeket is képes monitorozni.

A viselhető kiegészítők fejlesztésére szakosodott KC Wearable bukósisakra emlékeztető, hőkamerás eszközével pillanatok alatt kiszűrhetők a lázas személyek. A Smart Helmet elsősorban közterületi bevetésre ajánlott, mivel rövid idő alatt sok embert át lehet világítani vele. Azonban ebben az esetben is fontos hangsúlyozni, hogy a láz önmagában még nem jelenti a koronavírusos megbetegedést, hiszen számos betegség velejárója lehet.

Az okossisak a gyártó szerint jelentős sikert ért el Kínában, most pedig úgy tűnik, nemzetközi szinten is alkalmazhatják. A „robotzsarus” készülék percenként akár 200 személyt is képes letapogatni, egyszerre legfeljebb 13 ember testhőmérséklete is monitorozható.

Eddig mintegy 80 millió embert követtek nyomon a segítségével, a mérések pedig 96%-ot meghaladó pontosságúnak bizonyultak. A cég szerint mindennek azért is van kiemelt jelentősége, mert a speciális viselet a kórházaktól kezdve a reptereken át a parkokig gyakorlatilag bárhol használható.

A Smart Helmet fejlesztést elsősorban a nagymértékű rugalmasság és a többféle alkalmazási mód különbözteti meg a „tipikus” infravörös hőkameráktól. Természetesen mozgás közben is viselhető, de akár állványra is ráhelyezhető a statikus üzemmódban történő használathoz. A készülék éjjel is alkalmazható, a felvételek pedig valós időben tekinthetők meg a sisak képernyőjén.

Dr. Jie Guo, a KC Wearable vezetője hangsúlyozta, elsődleges céljuk az emberek egészségének és biztonságának védelme. Hozzátette, hogy nagy kihívást jelent majd a mindennapi életbe történő visszatérés a járvány lecsengése után.

A 24.hu cikke szerint a sencseni, csengdui és sanghaji rendőrség már egy ideje használja az infravörös hőmérséklet-érzékelőt, a QR-kódolvasót és a legközelebbi kórházzal való kapcsolattartást segítő wifi-, bluetooth- és 5G-kapcsolatot is magában rejtő fejvédőt. Az eszköz a Kínában bevezetett arcfelismerő rendszerhez is képes csatlakozni, így a vizsgált emberek nevét, valamint az esetleges betegségeit képes kilistázni és kivetíteni a rendőrök látóterébe.

Forrás: