Új üzleti modellek az IoT korában

Új üzleti modellek az IoT korában

Új üzleti modellek az IoT korában

kereskedelem

2 perc

A Dolgok Internete igencsak népszerű téma manapság, és ez nem is meglepő, hiszen az IoT lehet majd a többi között az okosváros mindent látó szeme, az intelligens otthon szíve-lelke vagy éppen a mesterséges intelligencia gondolatai.

Természetesen mindez nem létezhetne a háttérben álló alapvető alkotóelem nélkül, mely több változást hozott a mindennapi életbe egy évtized alatt, mint az előző évszázad összes technológiai újítása. Hogy mi is ez? Természetesen az internet, de akár úgy is lehetne fogalmazni, hogy az összekapcsolhatóság ereje.

A hálózati kapcsolat gyakorlatilag mindenhol jelen van, ott húzódik minden tevékenység mögött, ez jelenti a jelen és a jövő technológiai alapját, azt a köteléket, amely mindent összeköt mindennel – vertikális, horizontális és iparági szinten. Ez pedig nem más, mint az Internet of Things.

Új üzleti modellek

Rengeteg felhasználóban nem is tudatosul, hogy a Dolgok Internete akár már ma is a nap minden percében vele van, elég csak a zsebében lapuló okostelefonra gondolni. A különféle csatlakoztatott berendezések átformálták az üzleti életet, a kapcsolati hálózatot és az üzleti modelleket is.

A platformalapú üzleti modell a növekedés kulcsa

A változás elkerülhetetlen, az átalakulás pedig gyorsabb, mint valaha: a régi, hagyományos modelleket újak váltják fel, így például megjelentek az integrált üzleti platformok.

Idetartozik a közösségi megosztáson alapuló gazdaság és a közösségi szolgáltatások, így például az Uber, mely úgy lett a világ legnagyobb taxivállalata, hogy egyetlen saját gépjárművel sem rendelkezik. A Facebook ugyan nem állít elő saját tartalmat, mégis a ma létező leghíresebb médiatulajdonos. És ne feledkezzünk meg az Airbnb-ről sem, mely a legnagyobb szálláshely-szolgáltató a világon anélkül, hogy egyetlen ingatlannak is birtokában lenne – összegezte a WT Vox.

Ezekben a vállalatokban az egyik közös tényező: az okostelefon, amely szimbolikusan az IoT tolla lehet, és átírhatja a közgazdasági tankönyveket.

Az IoT vezérlőpultja ott van a zsebünkben

Az okostelefon-használat egyre emelkedik, 2014-ben a globális mobil-adatforgalom mintegy 2,5 exabájtnyi adatot generált havi szinten, tavaly év végére pedig ez a szám megduplázódott.

Úton az 5G felé – A telekommunikáció jövője

Jan Rezab, a Socialbakers médiaelemző cég vezérigazgatója úgy véli, a csatlakoztatott eszközök egyre nagyobb hatást gyakorolnak az emberek és az őket körülvevő világ kapcsolatára. A felhasználók egyre többet időznek például a Snapchaten vagy a WhatsAppon, egyre több adatot osztanak meg a körülöttük található „dolgokról”. Az új vállalkozásoknak így muszáj tisztában lenniük az összekapcsolt eszközök új hullámával, illetve azok képességeivel.

Az okostelefon tehát egyfajta vezérlőpultként funkcionál, olyan modern távirányítóként, melynek billentyűit részben a közösségi média jelenti. A mobilunk tehát egyfajta „irányítóközpont” az IoT-készülékekhez és egyben a Big Data legjelentősebb forrását is jelenti.

Cikkünket hamarosan folytatjuk.