Innováció: a mobilok és az IoT-megoldások viszik a prímet

Innováció: a mobilok és az IoT-megoldások viszik a prímet

Innováció: a mobilok és az IoT-megoldások viszik a prímet

IoT Podcast

22 perc

A mobiltelefonokhoz kapcsolódó iparágak mellett idén is egyre nagyobb szerepet kaptak a Dolgok Internetéhez köthető fejlesztések a barcelonai Mobile World Congress kiállításon.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Már megszokott, hogy a legnagyobb telekommunikációs gyártók február végén összegyűlnek a katalán fővárosban, és itt mutatják be a legújabb modelljeiket. Az elmúlt években azonban, ahogy az okostechnológia is kinőtt a mobiltechnológiából, úgy kap egyre nagyobb szerepet az Internet of Things (IoT). A trendet jelzi, hogy az MWC-n a fogyasztói elektronikai vagy autóipari cégek megjelenése is egyre markánsabb.

IoT otthon és az irodában

A kevésbé szokványos termékek közé sorolható például a Huawei által bemutatott okostükör. A megoldás gyakorlatilag egy „hagyományos” tükör mögé helyezett nagyméretű érintőképernyőből, valamint a tetejére erősített kamerából áll. A kijelző segítségével irányítható több más készülék, sőt az eszköz akár az okosotthon egyik vezérlője is lehet. A kamerával a felhasználónak arra is lehetősége nyílik, hogy beszkennelje az aznapi viseletét, amelyet aztán a program divatszempontok alapján ki is értékel.

A műsorban szó esett arról az okoskávéfőzőről is, amely csak akkor készíti el a koffeines italt, amikor telefonhívást kap. Hasonló megoldások már egyes telekommunikációs ügyfélszolgálatokon is elérhetőek Magyarországon, és valószínűleg más közösségi helyeken (irodákban, önkiszolgáló éttermekben) is innovatív megoldásnak bizonyulhatnak.

A mezőgazdaság sem maradhat ki a sorból

Az expón nemcsak háztartási, elektronikai fejlesztésekkel, hanem például a mezőgazdaság IoT-megoldásaival is találkozhattak a látogatók. Például az SAP olyan fejlesztést mutatott be, melynek segítségével lehetőség nyílik a folyamatok korábbinál pontosabb optimalizálására. A rendszer különböző szenzorokból áll, amelyek több ponton mérik a kijelölt földterület adatait a nedvesség, fényerő vagy gondozottság alapján. A nagy mennyiségű információ feldolgozásával pedig könnyebben és pontosabban eldönthető, hogy hol van nagyobb szükség például növényvédő szerek kipermetezésére.

További részletekért hallgassa meg az M2M Zóna műsorát, amelyben arról is szó volt, hogy milyenek lesznek a jövő biciklijei, milyen fejlesztésekre vár az okosórapiac, vagy mit tud az előre beprogramozott autókulcs.