Kereskedelem és pénzügy: új távlatokat nyit a digitalizáció

Kapcsolódó cikkek

Kereskedelem és pénzügy: új távlatokat nyit a digitalizáció

Kereskedelem és pénzügy: új távlatokat nyit a digitalizáció

kereskedelem

3 perc

A koronavírus-járvány felerősítette az elmúlt években körvonalazódó tendenciákat.

A Markets and Markets kutatása szerint a globális banki és pénzügyi szolgáltatások IoT (Internet of Things) piaca 249,5 millió dollárról 2023-ra várhatóan 2,03 milliárd dollárra bővülhet.

Ez nyolcszoros növekedést jelent öt év alatt, ami nagyjából 52%-os összetett éves növekedési rátát (CAGR) jelez. A retail szektorban pedig ugyanezen év végére 35 milliárd dolláros IoT-értéket prognosztizálnak.

Lássuk, mik is vezetnek a várakozások szerint mindehhez.

Zökkenőmentes és egyszerű kockázatértékelés

A pénzügyi szektorban előfordul, hogy kisarkítva igen szubjektív folyamatnak számít a kockázatkezelés – elég csak a 2008-as gazdasági világválságra gondolni. A Big Data és a Dolgok Internete azonban jelentősen megkönnyítheti az ügyfelek kockázati besorolásához alkalmazott hatalmas mennyiségű adat begyűjtését.

Ezen információk „okos” elemzése révén gyakorlatilag bármely vállalat vagy magánszemély kockázati profilja az eddigiekhez képest könnyebben felállítható. A kapcsolódó adatok pedig az egyének és szervezetek jövőbeni kockázatainak előrejelzésére is felhasználhatók.

Pénzügyi szervezetek biztonságának növelése

A többi között a csatlakoztatott okoskamerák és mozgásérzékelő szenzorok révén a kereskedelmi és pénzügyi egységek fizikai értelemben véve is kevesebb kockázatnak vannak kitéve. Ezen technológiáknak köszönhetően ugyanis rögtön lehet reagálni az incidensekre. Ugyanakkor a digitális rendszerek kiberkockázataira a jövőben is hatványozottan fel kell készülniük a szektorban működő vállalatoknak. 

Készpénzhasználat csökkentése

Az előrejelzések szerint 2025-re a POS-ipar nagysága eléri majd a 109 milliárd dollárt. Márpedig az IoT-technológiának nem kis szerepe lesz ennek megvalósításában. A legfejlettebb POS-rendszerek már most is számos széles körű funkciókkal bírnak.

Az intelligens POS-rendszerek elterjedésének köszönhetően a biometrikus és a mobil POS-fizetések száma is egyre emelkedhet majd. A digitális termékek nyomon követésének révén várhatóan egyre többen választják majd a távolról történő fizetést is.

A koronavírus-járvány az érintésmentes és online fizetéseket sokkal jobban felfutatta, így az előnyöket egyre kevésbé kell megindokolni. 

Ráadásul az IoT és a Big Data biztonságos módon teszi lehetővé az adatok hatékonyabb tárolását, feldolgozását és továbbítását. A fejlett analitika folyamatosan monitorozza, és értesíti a tulajdonost az esetleges problémákról. A készpénzmentes fizetési módoknak pedig adott esetben akár még forgalomnövelő hatásuk is lehet.

Hatékonyabb készletgazdálkodás

A kereskedelmi szektorban dolgozóknak valószínűleg nem kell bemutatni, milyen pluszköltségekkel is járhat egy nem megfelelő készletkezelő rendszer használata.

Egyes becslések szerint az amerikai kereskedők 45 milliárd dollárt veszítenek azzal, hogy nem állnak rendelkezésükre elegendő mennyiségű készletek, a másik oldalon viszont 224 milliárd dolláros veszteséget okoz számukra a túl nagy raktárban lévő mennyiség.

Az automatizált, IoT-alapú készletkezelő rendszerek révén valós időben, az értékesítés helyén követhető nyomon a készletmennyiség. Az ilyen „okos” rendszer ugyanis automatikusan generál adatokat az adott pillanatban raktáron lévő tételek megjelenítésére, valamint elemezni is képes a kapcsolódó információkat a jövőbeni igények előrejelzése céljából.

Intelligens eszközmozgatás és -monitoring

Az eszközfigyelés jelenleg ugyan már részben automatizált – köszönhetően a számítógépeknek és a technológiának –, de még mindig sok manuális folyamatot és ellenőrzési lépést foglal magában. Az IoT viszont automatizálja az adatok és a valós idejű információk gyűjtésének menetét. Így azok automatikusan elemezhetők a dolgok jelenlegi állapotának megértése és a jövőbeni igények előrejelzése érdekében.

Az eszközökhöz csatlakoztatott szenzorok képesek nyomon követni azok bizonyos mutatóit és a „külső” körülményeket is. Legyen szó a hőmérsékletről, a páratartalomról, a közelségről vagy a mozg(at)ásról. Az azonnali adattovábbításnak köszönhetően pedig valós időben követhető nyomon a különféle készülékek állapota és helyzete.

Viselhető technológia használata a pénzügyi tranzakciókhoz

Egyre inkább terjednek az emberi egészséget és tevékenységet automatikusan figyelő okosórák és egyéb viselhető megoldások. Ezek információt nyújtanak tulajdonosuk alapvető egészségügyi mutatóiról. Valami hasonlót kell elképzelni a fizetéseknél is.

Például amikor az ügyfél belép a bankfiókba, akkor a bank IoT-alapú rendszere automatikusan csatlakozik annak viselhető kiegészítőjéhez, így szolgáltatva alapvető információkat a bank részére az ügyféltevékenységről. Ezzel kiküszöbölhető a sok időigényes manuális folyamat, és javítható az ügyfélélmény. Továbbá megkönnyíthető az érintésmentes tranzakciók végrehajtása is – a megfelelő biztonság garantálása mellett.

Összefoglalva elmondható, hogy a modern technológiai megoldásokkal mind a pénzügyi, mind a kereskedelmi szektor sokat nyerhet. Nem véletlen, hogy egyre többen veszik igénybe ezeket a mára már elavultnak számító üzleti megoldásaik javítása érdekében.

Forrás: