Háromszor több webshopot is elbírhat a magyar piac

Kapcsolódó cikkek

Háromszor több webshopot is elbírhat a magyar piac

Háromszor több webshopot is elbírhat a magyar piac

kereskedelem

1 perc

Gyorsan bővül a magyar online értékesítés: jelenleg az 53. legnagyobb e-kereskedelmi piac a világon, de az EU-átlaghoz képest még van hova fejlődnie. A cseh és lengyel mintákat nézve jóval több webáruház is megtalálná a számítását idehaza.

Kétségtelen, hogy a COVID-19 járvány egyik hozadéka az online kereskedelem fellendülése, szakértők szerint három évet ugrott előre a szektor. Habár még a 2021-es eredményeket nem láthatók teljesen, már most körvonalazódik, hogy ez a trend folytatódik.

„Megfigyelhető, hogy már nemcsak a millenniumi generáció vásárol online, hanem egyre több idős ember és az X generáció tagjai is nyitottak az internetes vásárlásra a járványügyi korlátozásoktól függetlenül” – mondta Samuel Huba, a Shoptet webáruház-készítő társaság vezérigazgatója.

Az egy főre jutó online költést tekintve a britek az elsők a világon. A második helyen az USA áll, majd Dél-Korea következik, a 10. helyet Németország zárja.

Magyarország online kereskedelmi szektora gyorsan növekszik, a 2020-as év több mint 2 milliárd dollár (több mint 620 milliárd forint) forgalommal jelenleg az 53. legnagyobb e-kereskedelmi piac a világon. Ennek ellenére még mindig elmarad az uniós átlagtól,de az olyan régiós társaktól is, mint Lengyelország vagy Csehország.

Nyitottak a magyarok az online vásárlásra

2020-ban a hazai lakosság 66%-a vásárolt legalább egy alkalommal az interneten, ami kifejezetten előremutató adat. Az elmúlt 5 évben ez 23%-os növekedést jelent. A környező országok adataival összehasonlítva a magyar piac még 2-3-szor ennyi webshopot is elbír.

A magyar online kereskedelem tehát nagy áttörés előtt állhat, ehhez azonban megfelelő számú és minőségű helyi webáruházra van szükség – összegezte a cég.