Hogyan válasszunk fűrészgépet?

Kapcsolódó cikkek

Hogyan válasszunk fűrészgépet?

Hogyan válasszunk fűrészgépet?

kereskedelem

2 perc

Körfűrész, szablyafűrész, gyorsdaraboló vagy dekopírfűrész? A sort igen hosszan folytathatnánk, hiszen számos változata létezik. És persze nemcsak a típusban akad választási lehetőség, hanem azt is el kell dönteni például, hogy akkumulátoros vagy elektromos változat mellett döntsünk.

Mi szól az elektromos szerszámgépek mellett?

Az Elefántszerszám.hu Webáruház elektromos fűrészgépei mind megbízható, kiváló minőséget képviselnek. De vajon megéri ezeket választani az akkumulátorral működő eszközökkel szemben?

Az akkumulátoros szerszámokat alapvetően azért kedveljük, mert kompaktak, s könnyű dolgozni velük. Az elektromos gépek azonban képesek ugyanezeket az előnyöket biztosítani, azzal kiegészítve, hogy nem szükséges arra figyelni, hogy mikor merülnek le, illetve adott esetben van-e éppen feltöltve pótakkumulátor, hogy a cserét követően tudjunk vele dolgozni. Egy elektromos készülék mindig rendelkezésre áll, így nem kérdés, hogy tudunk-e vele folyamatosan dolgozni.

A típusokkal kapcsolatos kérdések

A fűrészgépekre sokféle munkához, feladathoz szükségünk van, elsősorban akkor, ha egyszerűen és pontosan szeretnénk anyagokat elvágni. Ám nem mindegy, hogy milyen vágást szeretnénk megvalósítani velük.

Míg egyes fajták az egyenes vágásokban jeleskednek, mások az íves fűrészeléshez is abszolút használhatóak, éppen ezért barkácsmunkák során is nagy hasznukat fogjuk venni. Ha megfelelően választunk, akkor a fűrésszel akár minden ház körül felmerülő feladat kivitelezhetővé válik. 

A körfűrész az egyenes vágásokhoz tökéletes választásnak bizonyul. Gyors, mindemellett kiemelkedően pontos vágás kivitelezésére ad alkalmat. Használhatjuk fához, valamint fából készült alapanyagok, akár bútorlapok vágásának kivitelezéséhez is. A speciális lemezek akár más alapanyagok vágására is ideálissá teszi. 

A szablyafűrész vagy orrfűrész kiemelten hasznos szerszámgép, még abban az esetben is, ha komolyabb kivitelezésről, felújításról van szó. Sok különböző alapanyaghoz alkalmazhatjuk, mint amilyen a gipszkarton vagy a fémtárgyak, illetve csövek. Elsősorban ez egy fémvágó eszköz, ami ugyanakkor fával megvalósuló munkákhoz is alkalmas. Kis, nehezen hozzáférhető helyeken is tudjuk használni.

A dekopírfűrész vagy szúrófűrész egyszerű kezelhetőségével tűnik ki a többi közül, precizitás jellemzi, s akár ívek vágásához is bevethetjük. A gyorsdaraboló alapvetően fém anyagokhoz nélkülözhetetlen, de fát is vághatunk vele.

Tippek a választáshoz

Gondoljuk át, hogy milyen feladatokhoz és milyen gyakran szeretnénk használni a fűrészgépet, illetve milyen alapanyagokhoz! Utóbbi esetén nemcsak a gép, hanem a beszerezhető fűrészlapok is fontosak lesznek. A profi alkalmazás igényli a komoly teljesítményt, s mindig egyszerűbb elsőre jó, de bővíthető szerszám mellett dönteni, mintsem utólag bánkódni azon, hogy a spórolás miatt nem jól választottunk.