Ezzel az új találmánnyal nincs több kidobott élelmiszer

Kapcsolódó cikkek

Ezzel az új találmánnyal nincs több kidobott élelmiszer

Ezzel az új találmánnyal nincs több kidobott élelmiszer

kereskedelem

3 perc

Sokan hajlamosak megfeledkezni a hűtőben tárolt ennivalókról, a megromlott termékek pedig végül a kukában landolnak. Magyarországon a Nébih adatai szerint évente kétmillió tonna élelmiszert dobunk ki, az amerikai adatok pedig évi 165 milliárd dollár értékűre becsülik az ilyen jellegű pazarlást.

Ezt a folyamatot szeretné megszüntetni, vagy legalább mérsékelni egy chicagói startup, mely újfajta jelölőket fejlesztett ki. A kör alakú eszközöket a hátoldalukon lévő géllel az adott élelmiszerre kell ragasztani, a felhasználók így folyamatosan tájékozódhatnak az egyes lejárati időkről.

Az Ovie Smarterware előnye, hogy az ételtárolóktól kezdve a tejes dobozokon át a gyümölcsökig gyakorlatilag bármihez használható. A hozzátartozó csipesznek köszönhetően pedig kisebb vagy nehezebben hozzáférhető felületekhez is rögzíthető.

A „tag-ek” aktiválásához Amazon Alexa-kompatibilis eszköz szükséges. A felhasználónak elég csupán megnyomnia a gombhoz hasonlóan kialakított kütyüt, és tájékoztatni az Alexa virtuális asszisztenst, hogy milyen termékre szeretné felragasztani a címkét. A kapcsolódó Ovie platform a beépített adatbázis alapján máris megbecsüli, mennyi időn belül érdemes elfogyasztani az adott élelmiszert.

Receptekkel is ösztönöz

Az okoscímke vizuálisan is szemlélteti az aktuális állapotot, a szélén található sáv zöld színben világít a friss ételek esetén. Sárgára változik, ha erősen ajánlott (lenne) mihamarabb elfogyasztani az adott terméket, megromlott étel esetén pedig piros színnel figyelmeztet. A felhasználó pedig a már említett alkalmazásnak köszönhetően minden egyes „színváltás” alkalmával értesítést kap az okostelefonjára.

Sőt, az applikáció a hűtőben aktuálisan tárolt és felcímkézett összetevők alapján receptjavaslatokkal is előáll. Az étel elfogyasztását követően az újraindításhoz három másodpercig kell nyomva tartani a gombot, és a tag már rá is ragasztható a következő termékre.

A fejlesztéshez kapcsolódó Kickstarter-kampány sikeresnek bizonyult, és több mint 64 ezer dollár közösségi támogatást gyűjtöttek össze az ötletgazdák. A három jelölőből és három csipeszből álló szett 60 dollárért, azaz nagyjából 17 ezer forintért rendelhető elő, de kapható lesz a cég által gyártott műanyag dobozokból és a jelölőkből összeállított csomag is. A kiszállítás jövő februárban várható.

Előnyben az Amazon Alexa

Az Ovie prototípusa jelenleg csak az Alexa hangvezérelt, digitális asszisztenssel kompatibilis, de Ty Thompson cégvezető szerint van rá esély, hogy a kereskedelmi forgalomba kerüléskor már a Google Home készülékekkel is működtethető lesz. Később állítólag az Apple Siri-kompatibilitás sincs kizárva.

A fejlesztés iránt az év eleji tech-es csúcsrendezvényen, a CES-en is nagy volt az érdeklődés. Az expó négy napja alatt több mint 2500 ember fordult meg a cég standján.

Forrás: