Ki nem találná, hogy mi kell az okosabb repüléshez

Kapcsolódó cikkek

Ki nem találná, hogy mi kell az okosabb repüléshez

Ki nem találná, hogy mi kell az okosabb repüléshez

kereskedelem

2 perc

A The Concept cég és az Etihad Airways a repülőgépen használt hagyományos eszközöket is felokosítaná. Első lépésben a fedélzeti étkezésekhez használt tálcákat gondolták újra a Dolgok Internete technológia tükrében. Bár a fenntarthatóság és a repülés még távol vannak egymástól, de az eszköz előállításához felhasználnák a gépen kiürült műanyag palackokat is.

Az Egyesült Arab Emírségekbeli központú, termékfejlesztéssel és dizájnnal foglalkozó cég ugyanakkor a fejlesztésével egy cseppet sem elhanyagolható problémát tervez megszüntetni vagy legalábbis mérsékelni. Az iparágban becslések szerint évente 3,9 milliárd dollárnyi élelmiszerhulladék keletkezik.

Az Abu Dhabi-i Hub71 nevű, már több mint 100 tagot számláló startup-közösség részeként működik a The Concept. Az együttműködés során a közel-keleti államszövetség repülőtársasága biztosítja az iparági tudást, valamint hozzáférést ad a repülőutakhoz és az ételeket összekészítő rendszeréhez.

A NEOS Fly+ nevű okostálca a fedélzeti ételfogyasztásról gyűjt anonimizált adatokat, amelyekkel aztán feltérképezhetők az ételek fogyasztásával és az élelmiszerhulladék keletkezésével kapcsolatos mintázatok. Mindez segíthet abban, hogy csökkenjen a hulladék mennyisége, javuljon az étkezés tervezése és csökkenjenek a működési költségek.

A fedélzeti ételpazarlás problémáját a cég társalapítója-ügyvezetője leginkább abban látja, hogy a légitársaságok nem gyűjtenek részletes adatokat azzal kapcsolatban, hogy mit szolgálnak fel. Yadhushan Mahendran hozzátette: a NEOS Fly+ regisztrálja, hogy az egyes utasok milyen menüt választottak és abból mennyit fogyasztottak el, így a társaság tudatosabb döntést hozhat a kínálattal kapcsolatban. A gyűjtött adatok segítségével pedig akár felhasználói étkezési profitokat is létrehozhatnak.

A tálca ráadásul fenntarthatóbb megoldás, és a hagyományos változatokhoz képest súlya 30 százalékkal kisebb, márpedig a repülésnél minden súly számít az üzemanyag szempontjából is. Az okoseszköz anyagát a repülések során kiürült PET-palackok adják.

Az üzletember szerint sokan gondolják tévesen, hogy a fenntarthatóság drága dolog. Úgy véli, az innovációjuk használata ötödével csökkentheti a hozzá kapcsolódó költségeket.

A kabint is felokosítanák

A startup a jövőt az ülésekben és magában a kabinban látja. Elsők akarnak lenni az okoskabinok kialakításában, amelyeknél például az ülések és a fej fölötti tárolók is szolgálhatnak adatgyűjtésre – írta az Arabian Business.

Bár a The Concept egyelőre az eszközökre fókuszál, a jövőbeli üzleti terveikben a big datából, vagyis a nagy mennyiségű adatgyűjtésből és -elemzésből származó bevételek is fontos szerepet kapnak. Az üzleti modelljük alapján hosszú távon a légitársaságoknak akár ingyen adnák a tálcát, cserébe az adatokért.

Yadhushan Mahendran arra is kitért hogy más iparágakból jövő befektetőkkel is tárgyalásban vannak. A többi között kórházak és iskolák is tudnák használni a tálcákat, melyekkel csökkenthető lenne a kidobott étel mennyisége, és a tudatosabb táplálkozás felé is egy újabb lépés lehetne.