Segítség a konyhában: újabb okosság a CES-ről

Kapcsolódó cikkek

Segítség a konyhában: újabb okosság a CES-ről

Segítség a konyhában: újabb okosság a CES-ről

kereskedelem

1 perc

A jövőben elég lesz lefényképezni a hűtő tartalmát, hogy intelligens rendszerek tippet adjanak, mi legyen aznap a vacsora.

Még tavaly vásárolta meg a háztartási gépeket gyártó Whirlpool a több mint 25 millió ételreceptet kínáló oldalt, a Yummly-t, most pedig a két cég bemutatta a közös munka első gyümölcsét az idei CES-szakkiállításon. A fejlesztők célja, hogy rábírják az embereket arra, hogy ételrendelés helyett inkább főzzenek valamit otthon, és ne csak kidobják a hűtőben maradt, de már lejárt élelmiszereket.

Nem szeret főzni? Segít az okostűzhely!

Sokszor előfordul, hogy tele a hűtőszekrény, de ötletünk sincs, hogy mit együnk. Itt jön a képbe a computer-vision szoftverrel ellátott Yummly-applikáció, mely az okostelefon kamerája segítségével beszkenneli a fridzsider tartalmát. A képek alapján felismeri az alapanyagokat, és összeállítja, mit is lehetne azokból főzni. 

A kiválasztott recepteket továbbítja a Whirlpool új, intelligens főzőlapjának. Az eszköz 15 centiméter széles érintőképernyője segítségével a főzés minden egyes fázisában részletesen, lépésről lépésre segít az étel elkészítésében. Így például jelzi, hogy mikor dobjuk be a serpenyőbe a csirkét vagy a zöldségeket, vagy hogy mikor fordítsuk meg, mert lejárt az előírt idő. A cél az, hogy az esetleg kevésbé gyakorlottak is étvágygerjesztő, jó ízű ételeket készíthessenek az egyébként sokszor a kukában landoló alapanyagokból. 

Az „ínycsiklandó” jövőre még egy pár hónapot várnunk kell, de legalább van időnk spórolni, ez ugyanis nem lesz olcsó. Viszont, ha a következő években esetleg a konyha felújítását fontolgatja, érdemes ezt a lehetőséget is figyelembe venni. 

Forrás: Engadget