Reflektorfényben az okosváros és az autonóm közlekedés

Kapcsolódó cikkek

Reflektorfényben az okosváros és az autonóm közlekedés

Reflektorfényben az okosváros és az autonóm közlekedés

IoT Podcast

19 perc

A Las Vegas-i fogyasztói elektronikai vásár, a CES 1967 óta olyan stratégiai helyszínné nőtte ki magát, ahol minden gyártó egymással versenyezve próbálja megmutatni új megközelítéseit és fejlesztéseit. Idén a kulcsterületek közé tartozott a smart city és az önvezető autók is.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója idén is részt vett a szakkiállításon, és a Trend FM műsorában beszélt a bemutatott fejlesztésekről, főbb trendekről.

Autózásból élmény

Idén az egyik legnagyobb változás a korábbi évekhez képest, hogy az autógyártók külön pavilont kaptak, ezzel is új szintre emelve a szoftver és a technológia szerepét a közlekedésben. Az ügyvezető szerint megfigyelhető, hogy a nagyobb kiállítótér ellenére konkrét járműből kevesebbet mutattak be: a hangsúly sokkal inkább a komplex víziókon volt.

Így például a Ford azt mutatta be, milyen lesz egy család élete 5-10 év múlva, mennyiben befolyásolja majd azt a smart city technológia és az autonóm közlekedés. Mindezt olyan szinten ábrázolták, hogy a hétköznapi ember számára is könnyen érthető legyen, hogy mennyiben fog másképp élni, milyen sok probléma az ő közvetlen beavatkozása nélkül is megoldódik majd.

A cégvezető kiemelte a kiállításon részt vevő egyik magyar céget is, a sofőr nélküli megoldásokkal foglalkozó AImotive-ot. A startupból ma már egy több országban jelenlévő vállalat lett, amelybe a Cisco is befektetett.

Kockázatok és lehetőségek

Mindezek mellett szinte minden standon kiemelt figyelmet kapott a biztonságtechnika is. Általános félelem, hogy mi történik akkor, ha valamilyen probléma merül fel az internetre csatlakozó önvezető autókban, vagy ha esetleg hackerek veszik át az irányítást az autó felett.

A biztonsági aggályok ellenére a szakember szerint kifejezetten „forró” területnek minősül az önvezető technológia. Az látható, hogy érdemes befektetni a fejlesztésekkel foglalkozó cégekbe, ugyanakkor érdemes ezt a területet más szempontból megközelíteni, mint a már meglévő piaci szereplők.

Hallgassa meg az interjút!