Koronavírus: harcba küldhetők az okos ipari megoldások

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus: harcba küldhetők az okos ipari megoldások

Koronavírus-járvány: harcba küldhetők az okos ipari megoldások

gyártás

2 perc

A COVID-19 gyakorlatilag minden ágazatra hatással van. Nem jelent kivételt ez alól a gyártás sem. A megrendelések, a foglalkoztatottság és a termelés csökkenésével számos vállalat kénytelen volt szembesülni 2020-ban, és egyelőre úgy tűnik, a járványhelyzethez kapcsolódó trendek az idei évben is folytatódnak.

Miközben a gyártók innovatív módszereket keresnek a hatékonyság fenntartására és az ügyféligények kielégítésére, az ipari dolgok internete (IIoT) megfelelő megoldást kínál számos kihívásra a koronavírus-járvány idején.

Az egészség és biztonság nyomon követése

Az Industrial Internet of Things például segíthet a biztonságos szociális távolság betartásában. A viselhető kiegészítők révén a dolgozók mozgása valós időben kísérhető figyelemmel, a találkozások naplózása pedig akár az esetleges kontaktszemélyek kiszűrésében is hasznos lehet. Ekkor az érintett dolgozók azonnali riasztást kaphatnak. A nyomonkövetési rendszer értesítése Bluetooth-alapú jeladók (beacon) segítségével történik.

A különféle hőmérséklet-ellenőrző eszközök – mint például a Panasonic hőszkennere – pedig észleli a munkavállalók enyhe hőemelkedését is, ami a koronavírus egyik gyakori első tünete lehet. Az IIoT-technológia révén pontos időkódokkal az is nyomon követhető, hogy a munkavállalók mikor értek az egyes gépekhez és anyagokhoz, ami az esetleges munkahelyi keresztfertőzések esetén szolgálhat hasznos információkkal.

A tracking megoldások a koronavírussal diagnosztizáltak interakcióinak felkutatásával is be tudják azonosítani a további fertőtlenítést igénylő területeket. Segítségükkel a gyakran használt eszközök – például konténerek – kezelése is monitorozható, ami növelheti ilyen formában is a biztonságot.

Mindez nagy segítség lehet az üzemi takarítók számára is, hogy mindig pontosan tudják a „veszélyes” vagy a szervizciklusok után fertőtlenítést igénylő területeket. A kapcsolódó elemzések révén az üzemvezetők átláthatják, hogy mely részterületek igényelnek éppen nagyobb figyelmet az egészségügyi és biztonsági előírások minél magasabb szintű betartása érdekében.

A termelékenység növelése

A szociális távolság betartása vagy egyéb okok miatt arra is van példa, hogy a korábbinál kevesebb munkavállaló tartózkodhat egyszerre a gyárakban. Az intelligens ipari megoldások révén egyik lehetőség (ahol ez megoldható), hogy a gyártási csoport tagjai távolról felügyelhetik a berendezéseket és folyamatokat, küszöbértékeket és riasztásokat állíthatnak be, valamint különféle utasításokat adhatnak a gépkezelőknek. A gyártósorokra telepített szenzorokkal pedig elkerülhető az alkatrészellátás felesleges – személyesen történő – ellenőrzése.

A jogosultak számára a kapcsolódó adatok és elemzések bárhol és bármikor megtekinthetők az online vállalati rendszerekben. A felhőalapú megoldások lehetővé teszik a folyamatok távfelügyeletét, így a menedzserek és a csoportvezetők gyorsan észlelhetik a problémákat, és szükség esetén azonnal beavatkozhatnak a munkamenet-folytonosság fenntartásának érdekében.

Költségoptimalizálás és hatékonyságnövelés

Az IIoT a koronavírus-világjárvány okozta bevételkiesést is mérsékelheti. A működési hatékonyság az intelligens anyagáramlás-menedzsment segítségével is javítható. A mára elavultnak számító, papír alapon működő folyamatok kiküszöbölhetők és helyettesíthetők IIoT-alapú megoldásokkal, ezzel is csökkentve a gyártósorok esetleges leállási idejét.

Az emberek, az alkatrészek és a folyamatok valós idejű követési megoldásaival az ipari okostechnológia tehát fontos eszköz lehet a gyártók kezében a költségek ellenőrzésére, a hatékonyság és a termelékenység növelésére, valamint az alkalmazottak és az ügyfelek egészségének és biztonságának fenntartására – a pandémia idején és azon túl is.