Hatalmas üvegtáblákat mozgat a robot az orosházi üveggyárban

Kapcsolódó cikkek

Hatalmas üvegtáblákat mozgat a robot az orosházi üveggyárban

Hatalmas üvegtáblákat mozgat a robot az orosházi üveggyárban

gyártás

2 perc

Az ABB legnagyobb terhelhetőségű, többfunkciós gépével valósult meg a Guardian orosházi síküveggyárának új, biztonságos és gyorsabb rakodási rendszere.

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A Guardian Glass Tudományos és Technológiai Központ a lehető legfejlettebb technológia segítségével folyamatosan új üvegtermékek és megoldások létrehozásán dolgozik.

A gripperes robot hozott „áttörést”  

Az orosházi síküveggyárban szükségessé vált egy gyors és hatékony üvegrakodási rendszer kialakítása, amely mindenben megfelel a követelményeknek.

A beruházásnál kiválasztott ABB IRB 8700 robot minden kihívásnak megfelelt. A gripper egy vákuumos fogószerkezet, melyből 16 darabot szereltek fel a gépezetre. A fogószerkezetben keletkező vákuum segítségével a gép 12-16 ponton fogja meg az üvegtáblát és képes azt a vákuum által keltett erővel tartani.

A legnagyobb kihívást azonban éppen ez okozta. Teljesen máshol és más erővel kell megfogni egy papírvékony, alig néhány kilós hatalmas üvegtáblát, mint egy akár 8 négyzetméteres, több száz kilogrammos üveget. A megfogott és a vákuummal tartott üvegtáblát a robotnak milliméter pontosan kell úgy a helyére tenni, hogy közben az álló táblát el kell forgatni fekvő helyzetbe. A folyamat közben az üvegnek sérülésmentesnek kell maradnia.

A projektben az ABB már a kezdeti lépésektől együtt dolgozott az Entra-Sys Kft.-vel és a 3i Kft.-vel, ami segített a mechanikai munkákban és a vezérlési feladatokban. Az üzembehelyezésig rengeteg tesztelésen, szimuláción keresztül vezetett az út.

Ezt tudja az új rakodási rendszer

A fejlesztés erőssége, hogy a hatalmas – akár 2600 milliméterszer 3210 milliméteres táblákat – akkor is biztonságosan és gyorsan tudja függőleges helyzetből vízszintes helyzetbe rakni, ha az üveg 16 milliméter vastag (ez az üvegtábla 350 kilós!), és akkor is, ha mindössze 2 milliméteres, leheletvékony tábla mozgatása a feladat.

A svájci-svéd technológiai vállalat robotja egy forgó állványról egyesével szedi le ezeket a hatalmas táblákat úgy, hogy az üvegeket a típusuknak megfelelő helyre rakja, miközben kiválasztható, hogy melyik oldaluk nézzen felfelé.

Ehhez szükség volt arra is, hogy a legapróbb részletekig ki legyen számolva az egyes üvegekhez tartozó lerakási pálya, és meg legyen határozva, hogy a különböző táblákkal dolgozva a robot milyen gyors és milyen irányú irányváltoztatásokat tehet. A tervezés egyik fontos eleme volt, hogy az üveg sarkai semmihez ne érjenek hozzá, illetve figyelni kellett, hogy a vákuum miatt összetapadó táblák a leemeléskor ne sérüljenek és ne törjenek el. Lerakáskor a vákuumtappancsok légrobbantással engedik helyére a síküvegeket.

A robotizálás számokban

Az IRB 8700-as kétféle konfigurációban áll rendelkezésre: az első esetben a kar 4,2 méterre ér el és a terhelhetősége 550 kilogramm. A másik konfigurációban a kar 3,5 méterre nyúlhat és 800 kilogrammot is elbír. A rakodási sebessége alapján 35 másodperc alatt rak le 2 üvegtáblát.

Szintén egy új változás a robot bevezetésével, hogy ha valamilyen okból mégis eltörne egy üveg, akkor sem kell megállítani a munkát, az haladhat tovább. A gép további előnye, hogy emberi beavatkozás nélkül dolgozik, ugyanakkor gépkezelői felügyeletre szükség lehet.