Ezek a trendek formálják a robotalapú automatizálást

Kapcsolódó cikkek

Ezek a trendek formálják a robotalapú automatizálást

Ezek a trendek formálják a robotalapú automatizálást

gyártás

4 perc

A járvány utáni időszakban folytatódik a robotok iránti kereslet dinamikus növekedése az olyan ágazatokban is, mint a logisztika és a kiskereskedelem, valamint alkalmazásuk felgyorsulhat az elektromos járművek gyártásában is.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Napjainkban növekszik a robotok iránti kereslet, mivel a vállalatok számos ágazatban olyan új megoldásokat keresnek, amelyekkel a pandémia utáni időszakban növelni tudják a termelékenységüket és versenyképességüket.

Az ABB több iparágban végzett globális felmérése három kulcsfontosságú tendenciát tárt fel, amelyek 2022-ben meghatározzák a robotok iránti keresletet.

Úton a digitalizált autó felé: az elektromobilitás hatása

Mivel a következő évtizedben számos ország korlátozza, és fokozatosan leállítja a belső égésű motorral hajtott járművek gyártását, az elektromos autókra (EV) való áttérés üteme felgyorsult. A gyártóknak és ellátási láncuknak meg kell küzdeniük azzal az összetett feladattal, hogy a portfóliójukat a belső égésű motoros járművek mellett ki kell egészíteniük elektromos autókkal is, hogy ezáltal világszerte megfeleljenek az eltérő szabályozási kereteknek. A gyorsaság és a nagyobb rugalmasság szükségessége miatt az új és a már meglévő gyártók a hagyományos lineáris gyártástól a moduláris, rugalmas gyártás irányába mozdulnak el.

„Az EV nemcsak a hajtáslánc megváltoztatásáról szól, hanem egy nagyobb léptékű átalakulási folyamatot hoz magával, aminek célja a digitalizált autó. Ez az átmenet a robotok és más technológiák, köztük az autonóm mobil robotok (AMR-ek) egyre szélesebb körű elterjedését is eredményezi majd. Mindez lehetővé teszi majd a gyártók számára, hogy optimalizálják az alkatrészek szállítását a létesítmények között, és integrált, skálázható, moduláris gyártási cellákat alakítsanak ki. Olyan módszerek alkalmazása válik lehetővé, amelyeket ma még az e-kereskedelemhez és a fogyasztási cikkekhez társítanak, de most már az autóiparban is szükség lesz rájuk, hogy biztosítsák a változó szintű kereslet kielégítéséhez szükséges rugalmasságot” – mondta Marc Segura, az ABB Robotika divízióvezetője.

Egy másik jelentős változás az akkumulátorgyártásban várható, amely közelebb kerül a járművek összeszereléséhez, hogy ezáltal megfeleljen a fenntarthatósági és regionális követelményeknek. Ez a változás a legtöbb esetben teljesen új létesítmények létrehozását teszi majd szükségessé.

Az e-kereskedelem fellendülése felgyorsul

A fogyasztói magatartás és elvárások arra késztetik a vállalatokat, hogy új utakat találjanak a kereslet kielégítésére, új csatornákat alakítsanak ki a különböző kapcsolati pontokon átívelő zökkenőmentes ügyfélélmény „omnichannel” koncepciója révén, valamint a gyártósorok és a forgalmazási folyamatok átalakításával lehetővé tegyék a termékek és a szállítás személyre szabását.

Ezeknek az igényeknek a kielégítésére világszerte több ezer robotot telepítettek olyan területen, ahol öt évvel ezelőtt még nem használták őket, és az automatizálásnak ez a gyors üteme 2022-ben is folytatódni fog, amit a fogyasztói trendek és a növekvő munkaerőhiány kombinációja hajt.  

„Ez a tendencia a könnyebb, kisebb méretű robotikai alkalmazások térnyerését fogja eredményezni, lehetővé téve az automatizálás kiterjesztését a raktározási és elosztási műveletek új területeire. Ahogy a mesterséges intelligencia alkalmazásának folyamata kiteljesedik, és az öntanuló robotok általánosan elterjednek, várhatóan ezeket a technológiákat, amelyeket intelligens szoftverek hangolnak be és vezérelnek, az AMR-technológiákkal párhuzamosan fogják alkalmazni” – folytatta Marc Segura.

A munkavállalóknak új készségekre lesz szükségük

A kisebb, megfizethetőbb és könnyen használható robotok és együttműködő kobotok segítenek megszüntetni számos olyan akadályt, amelyek korábban megakadályozták a vállalatokat abban, hogy ilyen fejlesztésekbe fektessenek be. Ez az iparban és a kis- és középvállalkozásoknál a fejlesztések gyorsuló térnyerését eredményezi, mivel a vállalatok új módszereket keresnek a különböző feladatok automatizálására.    

„A 2022 utáni időszakot vizsgálva úgy látjuk, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a csatlakoztathatóság és az adatgyűjtés mint a jövőbeli gyártás kulcsfontosságú tényezői. Az intelligensen automatizált folyamatokból gyűjtött adatokat a gyártók elemezni fogják, hogy segítségükkel megalapozottabb döntéseket hozhassanak. Ugyanakkor a fejlettebb és érzékenyebb szimulációs és programozási szoftvereszközök az üzembe helyezéstől az üzemi termelékenységig, valamint az AR (kiterjesztett valóság) és VR (virtuális valóság) eszközök alkalmazásával egyszerűbbé teszik az ügyfelek számára az automatizálást.” – fejtette ki a divízióvezető.

A robotok továbbfejlesztett képességei, így a közvetlenül emberek melletti munka, a feladatok megosztása és a mesterséges intelligencia révén való tanulás, megkönnyítik a cégek számára az intelligens automatizálás bevezetését az új környezetekben. Így például az építőiparban, az egészségügyi laboratóriumokban, az éttermekben és a kiskereskedelemben.  

A jövőben a robotok nagy számban lesznek jelen a munkahelyeken, ezért a mérnököknek és a személyzetnek át kell majd képezniük magukat, így az iskolákban, a főiskolákon és az egyetemeken több ilyen irányú képzésre lesz szükség, amelyen a tanulóknak el kell sajátítaniuk az automatizált jövő robotjainak programozásához, működtetéséhez és karbantartásához szükséges készségeket.

A változás évtizede

A 2022-re felvázolt trendek a legújabb fejezetét jelzik a robotokra alapozott automatizálás jelenleg is zajló átalakulásának, amely az iparban ezeknek a gépeknek az elfogadásának és alkalmazásának gyorsuló ütemét eredményezi.

„Ma a rugalmasság alapvető fontosságú stratégiai szükséglet, amely a teljes értékláncban elengedhetetlen: a gyártástól a logisztikán át egészen a fogyasztási pontig. A robotalapú automatizálás e rugalmasság létfontosságú eszköze” – emelte ki a szakember.

Hallgassa meg az IoT Zóna interjúját! A részletekről Haray Norberttel, az ABB Kft. robotika üzletágának vezetőjével beszélgettünk.