Egy lépéssel közelebb kerülhetünk a szuperhősökhöz

Kapcsolódó cikkek

Egy lépéssel közelebb kerülhetünk a szuperhősökhöz

Egy lépéssel közelebb kerülhetünk a szuperhősökhöz

gyártás

2 perc

Faltörő kos helyett itt van a faltörő robotkar. A többfunkciós, derékra rögzíthető szerkezet technikai doppingként sokféle munkánál jól jöhet.

A nemrég online megtartott, eredetileg Párizsba tervezett Nemzetközi Robotikai és Automatizálási Konferencián (ICRA) számtalan különleges fejlesztéssel lehetett találkozni. Köztük volt a kanadai Sherbrooke Egyetem által kifejlesztett, távirányítású hidraulikus robotkar is, amelyet az Exonetic céggel közösen hoztak létre. A háromágú eszköz a gyümölcsszedéstől kezdve a falfestésig sok mindenre használható, ha kell, akkor pedig még a falat is képes kilyukasztani és áttörni.

A robotkar súlya 4 kilogramm feletti, ami nagyjából megegyezik egy valódi emberi kar súlyával. Akár 5 kilogrammnyi terhet is képes felemelni, maximális effektor sebessége pedig másodpercenként 3,4 méter. Az effektor az ipari robotok azon szerkezeti egysége, amely például fogással közvetlenül kapcsolódik a tárgyakhoz.

A szerkezet irányítása egyelőre még csak egy kis méretű kézikaron keresztül lehetséges, amit egy másik embernek kell vezérelnie. A kutatók szerint néhány plusz szenzor hozzáadásával az eszköz kifinomultabb feladatok elvégzésére is képes lesz.

Például akár zöldséget is szedhet vagy segíthet a szerelésben, de akár külön munkatársként is funkcionálhat. A robotkar növelheti a termelékenységet azáltal, párhuzamosan ugyanazt a munkát végzi, mint a viselője. Ugyanakkor arra is van lehetőség, hogy eltérő, akár monoton feladatokat hatjson végre, amíg a felhasználó kreatív vagy némi gondolkodást igénylő munkát végez.

A magnetoreológiai tengelykapcsolók és hidrosztatikus erőátvitel segítségével működtetett rendszer célja az emberi teljesítmény reprodukálása vagy kiegészítése számos ipari területen és akár hétköznapi feladatoknál is. A hidraulikus rendszer viszonylag nagy teljesítményt nyújt, de a rögzítés úgy lett kialakítva, hogy bár a mozgást kissé korlátozza, de a viselése nem megterhelő. Többféle rögzítésre van lehetőség: például a gépi kar egy, a felhasználó által viselt autonóm eszközhöz is csatlakoztatható. Később pedig akár egy hordozható hátizsákos tápegységhez is hozzákapcsolható.

Forrás: