A szuper-számítógépekkel nagyot villanthat az ipar

Kapcsolódó cikkek

A szuper-számítógépekkel nagyot villanthat az ipar

A szuperszámítógépekkel nagyot villanthat az ipar

gyártás

2 perc

Már működik a HPC5, a világ egyik legnagyobb teljesítményű vállalati rendszere. A szuperszámítógép teljesítménye az olaj- és gáziparban első, világszerte pedig az ötödik legerősebb rendszere. A gép lelkét a Dell Technologies adja az Eni olasz vállalat adatközpontjában.

A második generációs Intel Xeon Scalable processzorokkal működő szuperszámítógépes infrastruktúra példátlan szintű növekedést eredményezhet az ipari szektorban, az olaj- és gáziparban, és 52 petaFLOPS-ra képes. A floating point operations per second a másodpercenkénti lebegőpontos műveleteket jelenti.

A HPC5 lehetővé teszi a termelés során előállított nagy mennyiségű adat hasznosítását, támogatja az olajmezők feltérképezését, fejlesztését és monitorozását, valamint a kutatási-fejlesztési programokat a nem fosszilis energiaforrásokra való átálláshoz.

A két vállalat arra törekedett, hogy egy fenntartható és ultramodern rendszert hozzanak létre. Úgy tervezték meg a HPC5-öt, hogy a lehető legnagyobb energiahatékonysággal működjön: a Green Data Centre-ben előállított napenergiát használja, így minimalizálja a károsanyag-kibocsátást.

A rendszer egy fejlett párhuzamos architektúrát (advanced parallel architecture) használ, és támogatja a hibrid programozási modelleket. Ezzel lehetővé teszi az olasz olajcég számára, hogy gyorsabban dolgozza fel a szeizmikus képeket, és sokkal kifinomultabb algoritmusokat használjon.

Az NVIDIA GPU számítási platformjának segítségével az Eni képes felgyorsítani a szeizmikus munkaterheléseket, valamint új mesterséges intelligencia alapú megoldásokat kifejleszteni energiaforrások felfedezésére és feldolgozására.

A rendszer fő komponensei 1820 darab Dell EMC PowerEdge C4140 szerver, melyek két-két 24 magos Intel Xeon Scalable Gold 6252 processzorral, és az azokba épített MI-gyorsítással (AI Acceleration) rendelkeznek, valamint négy-négy NVIDIA Tesla v100 GPU gyorsítót is tartalmaznak.

A szervereket egy 200 Gbit/s sebességű Mellanox InfiniBand HDR hálózat kapcsolja össze, és teljes non-blocking topológiát használnak a leghatékonyabb szerver-adattároló kapcsolat biztosítása érdekében.