Zöldségeket beszélő startupok is nyomultak a CES-en

Kapcsolódó cikkek

Zöldségeket beszélő startupok is nyomultak a CES-en

Zöldségeket beszélő startupok is nyomultak a CES-en

energia

3 perc

A fenntarthatóságra törekvő elképzelések között a fák monitorozása, a víz okos újrahasznosítása és a multifunkciós lámpaoszlop is szerepelt.

Amszterdam a Smart City projektek globális vezetője, a CES 2020 világkiállítás pedig jó alkalom volt a holland startupok számára koncepciójuk és termékeik bemutatására.

20tree.ai – Zöld monitorozás

A fák ugyanúgy nélkülözhetetlenek infrastrukturális szempontból, mint az autóutak és a hidak. Csökkentik a levegő szennyezettségét, a házakhoz telepítve hűtik az otthonokat és elnyelik az esővizet.

A 20tree.ai műholdas képek és a gépi tanulás (machine learning, ML) kombinálásával térképezi fel és monitorozza a városi fák mennyiségét és állapotát. A valós idejű adatok révén nyújt betekintést a parkok, fasorok aktuális helyzetébe, beleértve a fafajtákat, a fák magasságát és átmérőjét, a fák növekedését, az aszályt, a talaj állapotát és a viharkárokat.

Különböző megfigyelő szolgáltatásokon keresztül pedig a település állapotát is figyelemmel lehet kísérni, legyen szó a lombkoronákról, a „városi erdők” sokszínűségéről és a levegőminőségről.

A vasúti társaságok és az energiaszolgáltatók az elektromos vezetékek és vasútvonalak monitorozásához vehetik igénybe mindezt, ellenőrizhetik tevékenységük természetre gyakorolt hatását. A big data elemzés pedig segíthet a városvezetésnek is a felelősebb döntések meghozatalában.

Lightwell – Multifunkciós lámpaoszlopok

A mai környezettudatos világban egyre gyakrabban felmerül, hogy a lámpaoszlopok a járdák és az utak megvilágításán túl másra is használhatók lennének. 

A smart city tervezőknek olyan városi területeket kell kialakítaniuk, ahol a többi közt helyt kaphatnak az elektromos járművek töltőállomásai, az 5G antennák és a levegő minőségét monitorozó szenzorok is anélkül, hogy a forgalom útjában állnának. A Lightwell intelligens lámpaoszlopaival pedig mindez már kivitelezhető.

Hydraloop – Újrahasznosított víz

A cég rendszere képes a tisztálkodáshoz és a mosáshoz elhasznált víz 85%-ának újrahasznosítására. Mindemellett pedig megfelel a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak is.

Az emberek a WC-öblítéstől kezdve a mosáson át a kerti locsolásig sok mindenhez használnak vizet. A szennyvíz 60%-át az úgynevezett szürkevíz teszi ki, ami a háztartásokban már felhasznált, ivásra már nem, de más célokra – például takarításra – viszont még alkalmas vizet jelenti.

A Hydraloop intelligens szennyvíztisztító készülék 45%-kal csökkenti a vízfogyasztást és ezzel a szennyvíztisztító rendszerek terhelését is. A felhasználók pedig a kapcsolódó okostelefonos applikációban tekinthetik meg a megtisztított és megtakarított víz mennyiségére vonatkozó adatokat.

Urban Mobility Systems – Zéró károsanyag-kibocsátás

Az UMS a járművek új generációjának megalkotásán dolgozik, beleértve három teljesen elektromos járművet. A vállalat ügyfelei között megtalálhatók az ipari járművek gyártói (Original Equipment Manufacturers, OEM), gépjárműflotta-tulajdonosok és üzemeltetők, illetve építőipari- és ingatlantársaságok is.

Az UMS továbbá akkumulátor-rendszert épített ki egy olyan hibrid hajtású terepjáró számára, amely részt vesz a 6.000 mérföldes sivatagi Dakar-rali versenyen.

XYZ Dynamics – Járműpark-korszerűsítés

A startup hibriddé alakítja a vállalatok meglévő kisteherautóit, hogy azokkal a zéró károsanyag-kibocsátású városi zónákban is lehessen közlekedni.

A társaság AxLectric nevű fejlesztése haszongépjárművekhez készült, utólag beépíthető elektromos hajtómű. Használatával – intelligens EMS geofencing rendszerének köszönhetően – az adott területen zéró károsanyag-kibocsátás érhető el. A rendszer mobileszköz vagy RFID-címke alapján azonosítja, amikor a jármű belép a virtuális kerítés által határolt területre vagy elhagyja azt, biztosítva ezzel a megfelelő működést.

A kiegészítő használatával tehát nincs szükség a meglévő gépjárműpark lecserélésére, ami költséghatékony megoldást jelenthet például az építőiparban dolgozók számára.

Forrás: