Rárepülhet az építőipar a drónos felmérésekre

Kapcsolódó cikkek

Rárepülhet az építőipar a drónos felmérésekre

Rárepülhet az építőipar a drónos felmérésekre

gyártás

1 perc

A Gartner előrejelzése szerint akár 50%-kal is emelkedhet a pilóta nélküli repülő szerkezetek iránti céges kereslet.

A piacelemző társaság arra számít, hogy a vállalatoknak leszállított drónok száma jövőre elérheti világszinten az évi 526 ezer darabot, ami mintegy 50%-os növekedést jelent az idei számokhoz viszonyítva. 2023-ra pedig 1,3 millió gépegységet prognosztizálnak. A repülő eszközök a többi között a közműiparban és a kereskedelemben is hasznosíthatók.

2019 és 2023 között várhatóan az építőipar lesz a „húzóágazat”. A prognózis szerint a szektorban az idei 141 ezres értékesítés jövőre 209.800-re emelkedhet, 2023-ra pedig elérheti az 509.500 darabot is.

Kay Sharpington, a Gartner vezető elemzője elmondta, az építőiparban a többi területhez képest hamarabb kezdték el használni a repülő szerkezeteket. Ennek eredményeképpen sokat változott az építések ellenőrzésének folyamata.

A drónok olyan feladatokban segíthetnek, mint a helyszíni felmérés és a földmunkák feltérképezése, mivel ezek a munkák bizonyos esetekben gyorsabban és biztonságosabban kivitelezhetők a levegőből, mint a hagyományos bejárással.

A kereskedelmi felhasználás a szabályozás gyorsabb felzárkózásából adódóan Délkelet-Ázsiában várhatóan hamar növekedni fog. Az egyéb alkalmazások technikai összetettsége miatt rövid távon a legtöbb vállalkozás inkább ellenőrzési folyamatokhoz veszi majd igénybe a repülő szerkezeteket.

  • 2020-ban a tűzoltósági megfigyelés és a biztosítási kárszakértés lesz a másik két fő terület a maga 48 500-as és 46 400-as darabszámával.
  • Továbbá a retail szektorban és a rendőrségi bizonyítékok összegyűjtésénél is gyakran segítségül hívhatják majd a drónokat.

Minden vállalkozásnak érdemes tehát átgondolnia, mennyit is profitálhat a drónhasználatból, ehhez természetesen a megfelelő szabályozásra is szükség van.

Forrás: