Fontos mentőöv lehet az IoT a mezőgazdaságban

Kapcsolódó cikkek

Fontos mentőöv lehet az IoT a mezőgazdaságban

Fontos mentőöv lehet az IoT a mezőgazdaságban

agrár

2 perc

A Föld népességének növekedése és a klímaváltozás okozta élelmiszerhiány kihívások elé állítja a mezőgazdaságot is.

Az ágazat munkáját segítik az új innovatív technológiák, például a Dolgok Internete. Ahhoz azonban, hogy a fejlett technológia helyet kaphasson a globális élelmiszerlánc problémáinak megoldásában, teljesen új megközelítésre van szükség, emellett pedig el kell érni, hogy az innovációk jelentsék az iparági standardot.

Az IoT – a blokklánchoz és a mesterséges intelligenciához hasonlóan – jelentősen átformálhatja a modern élelmiszertermelést. Az internet segítségével hálózatba kapcsolt okoseszközök például precíziós monitorozást tesznek lehetővé – emelte ki Alexander Lewis, a hálózatmonitorozási szoftverfejlesztő Paessler AG munkatársa.

A termőföldeken, a szőlőültetvényekben vagy az istállókban alkalmazott szenzorok és processzorok folyamatosan követik a környezeti körülmények alakulását. A klíma megváltozásával erre egyre nagyobb szükség is van, hiszen csak a változó körülményekre adott gyors reagálás tudja minimalizálni a terményekben és állatállományban okozott károkat.

A nem megfelelő öntözés néha többet árt, mint használ

Az elemzés szerint háromévente egy Németországnyi termőterület válik sivataggá amiatt, hogy – főleg a forró égöv alatt – nem megfelelő módon zajlik az öntözés. Ez különösen azért riasztó, mert az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re a világ népessége meghaladja majd a 10 milliárdot. Ráadásul a fejlődő országokban, például Kínában egyre nő a megtermeléséhez több energiát igénylő élelmiszerek, mint a hús és tejtermékek fogyasztása.

Ahhoz, hogy a Föld lakossága elegendő élelemhez jusson, a mezőgazdasági termelést nagyjából kétharmadával kell növelni. Különösen a víz, a jó minőségű termőföld és a biológiai sokszínűség megőrzése lényeges.

Ha a jelenlegi, nem túl pozitív trendek folytatódnak, a termésmennyiség a következő 25 év során nemhogy nőne, de egyes becslések szerint 12 százalékkal csökkenhet is. A jóslatok drasztikusak és riasztóak: a népesség egyes csoportjai még a mainál is kevesebb élelmiszerhez jutnak majd, ami súlyos éhínséghez vezethet. Ahhoz, hogy ezeken a trendeken változtathassanak a többi között az innovatív módszerek alkalmazása is szükséges.

A cikk folytatását a mezőgazdaság és a fenntarthatóság közti kapcsolat további elemeiről itt olvashatja el.

 

Forrás: