Mérföldkőhöz ért a brit intelligens mérőhálózat

Kapcsolódó cikkek

Mérföldkőhöz ért a brit intelligens mérőhálózat

Mérföldkőhöz ért a brit intelligens mérőhálózat

energia

2 perc

A Data Communications Company (DCC) még 2013-ban kapta meg az Egyesült Királyság energetikai- és klímaügyi minisztériumának engedélyét intelligens hálózatának kiépítésére. Ez a terület jelenleg az üzleti, energetikai és iparági stratégiáért felelős minisztérium alá tartozik.

A cég vezérigazgatója úgy véli, a mostani mérföldkő jól mutatja, mekkora fejlődést is ért el a teljes ágazat az elmúlt évben Nagy-Britannia energetikai rendszerének digitalizálásában.

A hálózatuk mérete a 2020-as év kezdetéhez képest megháromszorozódott. Ez azt jelenti, hogy összesen már 10 millió intelligens mérő került telepítésre, amely ezzel most „elérte a kritikus tömeget”.

„A DCC ügyfelei, az energiaipari vállalatok és a hálózatüzemeltetők a koronavírus okozta hatalmas kihívás ellenére is keményen dolgoztak velünk mindennek kiépítésében, alkalmazkodva a biztonságos munkavégzéshez. Az okosmérők használatával informatív és érzékeny, intelligens energiahálózat építhető ki. Ezzel Nagy-Britannia még hatékonyabban tudja felhasználni a megújuló energiaforrásokat, például a szél- és napenergiát” – mondta Angus Flett.

Az okosmérők kritikus pontnak számítanak a nettó nulla kibocsátási célok elérésének szempontjából is. A Smart Energy GB vezérigazgatója szerint Nagy-Britannia energetikai forradalma egyre gyorsabb ütemben halad, és jó látni, hogy immár ilyen mennyiségű okosvillanyóra van felszerelve erre a rendkívül biztonságos hálózatra.

„Jelentős előrelépéseket teszünk az olaj- és gázfüggőség csökkentése felé, és az olyan technológiák, mint az intelligens mérők és az elektromos járművek elterjedése létfontosságú szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelem területén” – hangsúlyozta Dan Brooke.

A kapcsolódó kutatás alapján a DCC 10 millió intelligens mérőjével éves szinten 275.000 tonna szén-dioxid kibocsátás akadályozható meg – ez körülbelül 95.000 háztartás kibocsátásának felel meg. Számításaik szerint ekkora mennyiség ellensúlyozására mintegy 1300 hektárnyi új erdő telepítésére lenne szükség.

Kormányzati kutatások szerint az okosmérők körülbelül két százalékkal csökkentik a háztartások energiafelhasználást. De egyes tanulmányok szerint az elkötelezettebb felhasználók akár 20%-ot is megtakaríthatnak.

Az adatok azt vetítik előre, hogy a smart metering 2034-ig 45 millió tonna CO2-egyenértékű kibocsátást akadályoznak meg. Mivel az áramfogyasztás 2050-re várhatóan megduplázódik, így a smart green tech, vagyis az okos és zöld technológiai fejlesztések kulcsfontosságúak lesznek a káros környezeti hatások mérséklése szempontjából.

Forrás: