Ez az applikáció valóban életmentő – Sürgősen töltse le!

Kapcsolódó cikkek

Ez az applikáció valóban életmentő – Sürgősen töltse le!

Ez az applikáció valóban életmentő – Sürgősen töltse le!

egészség

2 perc

Elindult a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat új, ÉletMentő elnevezésű applikációja, amely gyorsabbá és hatékonyabbá teheti a segélyhívást. Az alkalmazás hiánypótló, amit jól tükröz, hogy mindössze 24 óra elég volt arra, hogy a letöltések száma átlépje a 100.000-et.

Az utóbbi évek technológiai fejlődésének köszönhetően az okostelefonok mára digitális életünk legfontosabb eszközévé váltak, egyre több tevékenységre alkalmasak a bevásárlástól a banki ügyintézésig. Hazánkban a felnőtt lakosság 89%-a használ okostelefont, ami csaknem 5,3 millió embert jelent.

A Vodafone Magyarország számára kiemelten fontos, hogy olyan kezdeményezések mellé álljon, melyek célja, hogy a technológiát a közjó szolgálatába állítsák. Ilyen, sokak életét meghatározó újítás valósult meg a távközlési cég alapítványa és az Országos Mentőszolgálat együttműködése révén. Az applikáció nemcsak gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a mentőhívást a bajbajutottak számára, de számos egyéb kiegészítő funkcióval is bír.

Az ÉletMentő alkalmazás egyik nagy előnye, hogy tárolja az előre feltöltött egészségügyi adatokat, melyeket segélyhívás során a mentők rendelkezésére bocsát, így a fontos tudnivalók azonnal rendelkezésre állnak. Az alkalmazás hívásai ugyanúgy „klasszikus” segélyhívások, de már a hívás fogadásakor rendelkezésre áll és a monitoron látható egy digitális adatcsomag is.

Az applikáció az összes magyarországi mobilszolgáltató ügyfelei számára ingyenesen elérhető. Töltse le a Google Play vagy az App Store oldaláról! Fontos tanács, hogy a kipróbáláshoz ne az éles hívást, hanem a kijelző bal felső sarkában lévő tesztüzemmódot használja!

A pontos helymeghatározásnak köszönhetően hatékonyabbá válhat a beteghez való kiérkezés is, ami különösen nagy segítség abban a helyzetben, amikor a bajbajutott eszméletét veszti a segélyhívást követően. Több hasznos, kiegészítő funkciót is tartalmaz a program:

  • POI adatbázisának köszönhetően megmutatja a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertárak, kórházak, defibrillátorok elérhetőségeit, valamint egy általános elsősegélynyújtó kisokos is része.
  • Ikonokon alapuló kialakításának köszönhetően az is tudja használni, aki nem tud beszélni, vagy nem érti a nyelvet.

A mobilalkalmazás már Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában is sikeresen működik. Csehországban már több mint 1 millióan töltötték le, és több mint 40 ezer esetben adtak le segélykérést.

A felhasználói visszajelzések alapján a leggyakrabban végtagtörések, allergiás reakció, illetve szívroham esetén kértek segítséget az applikáción keresztül.

A programot a cseh Medical Information Technologies fejleszti, és a hazai változat fejlesztése során felhasználják e három ország tapasztalatait, de kifejezett cél, hogy egy teljesen lokalizált, a hazai igényeknek megfelelő tartalom jöhessen létre.

„A Vodafone-nál törekszünk a legújabb, leginnovatívabb technológiák, mint a NB-IoT vagy az 5G bevezetésére. A Vodafone Alapítvány keretében pedig igyekszünk ezeket az innovatív technológiai megoldásokat a társadalom, a közjó szolgálatába állítani. Az innováció önmagában mit sem ér, ha nem tesszük széles körben mindenki számára elérhetővé. Az Életmentő applikációval olyan innovatív megoldást vezetünk be Magyarországon, amely a teljes társadalom számára hasznos lesz, hiszen a legkritikusabb pillanatokban nyújt segítő kezet” – emelte ki Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese, az alapítvány kuratóriumának tagja.

„Ismét nagyot léptünk előre egy még hatékonyabb, digitalizált Országos Mentőszolgálat építésében annak érdekében, hogy még több életet tudjunk megmenteni. Célunk, hogy minél több ember letöltse az applikációt, és így még gyorsabban tudjunk segíteni” – nyilatkozta dr. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója.