A Vodafone elindította Magyarország első 5G hálózatát

Kapcsolódó cikkek

A Vodafone elindította Magyarország első 5G hálózatát

A Vodafone elindította Magyarország első 5G hálózatát

közszolgáltatás

2 perc

Magyarország ezzel belépett az európai 5G országok élvonalába. A szolgáltatás kezdetben Budapest belső kerületeiben és a Duna mentén érhető el.

Az idén 20 éves Vodafone Magyarország október 17-én elindította kereskedelmi szolgáltatást nyújtó kültéri 5G hálózatát a fővárosban. A szolgáltató összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomást telepített és kapcsolt hálózatba.

A jelenleg is aktív mobilszolgáltatók közül egyedül a Vodafone vásárolt az NMHH 2016-os aukcióján 5G-s frekvenciát a 3,5GHz-es sávban – ezen működik a most elindított első budapesti kereskedelmi 5G szolgáltatás is.

Az elmúlt két évtized a fejlődésről szólt a vállalatnál, az iparági trendeket, a lakossági, kormányzati és nem utolsósorban a globális piaci igényeket felismerve folyamatosan bővítette szolgáltatási palettáját a szolgáltató.

  • Idén nyáron a Vodafone megvásárolta a Magyarországon 25. évfordulóját ünneplő UPC Magyarországot, aminek köszönhetően képes lesz teljes körű konvergens szolgáltatások nyújtására.
  • A fejlődés következő lépéseként az országban elsőként, mindenki számára elérhető kültéri 5G szolgáltatást indít a távközlési cég.

„Technológiai vállalatként fontos szerepet játszunk a világban, hiszen a Vodafone Csoport több mint 600 millió embert, vállalatot és szervezetet kapcsol össze világszerte. Ugyanakkor ez nem lehet a működésünk egyetlen célja. Felelősek vagyunk azért is, hogy a technológiát a társadalom, az emberek hasznára fordítsuk, és így kell, hogy legyen ez a legújabb 5G technológiával is. A hálózati részét mi adjuk, azonban a másik oldalon szükség van az eszközgyártókra is a teljes sikerhez. Az 5G sikerének záloga a jó partneri kapcsolatokban keresendő: vállalkozók, kormányzati szereplők, szabályozók, egyetemek, innovátorok és iparági szereplők kell, hogy összedolgozzanak annak érdekében, hogy izgalmas, új megoldások születhessenek az 5G segítségével” – mondta Amanda Nelson vezérigazgató.

5G képes készülékek és tarifacsomagok

Az ötödik generációs hálózat csak az arra alkalmas mobileszközzel és tarifával érhető el. A szolgáltató portfóliójában jelenleg két 5G képes készülék kapható: az LG V50 és a Huawei Mate 20X – de a jövőben tovább fog bővülni a termékportfólió.

Lakossági tarifa szinten a Red Live, Red Live+ és Red Infinity Pro előfizetésekkel érhető el az 5G szolgáltatás, míg a vállalati tarifák esetében ezek a Business Red 5GB, Business Red 20GB, Business Red Superior, Business Red World csomagok. Ezekkel az előfizetésekkel további költségek nélkül használható az 5G hálózat.

A világ élvonalában

Magyarország már eddig is Európa egyik legjobb 4G hálózatával rendelkezett. Az, hogy a távközlési cég az 5G technológia elterjedésének korai stádiumában elindítja az országban az új generációs hálózatot, biztosítja Budapest számára, hogy továbbra is a világ élvonalába tartozzon digitalizáció szempontjából.

A most bekapcsolt kereskedelmi szolgáltatást nyújtó fővárosi 5G hálózat összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomást foglal magába. A bázisállomások non-standalone szabvány szerint működnek, tehát a már meglévő 4G állomásokra épülnek.

A budapesti hálózat a Vodafone saját 3,5GHz-es sávján működik, melyből egyedül a Vodafone vásárolt az NMHH 2016-os aukcióján, így más telekommunikációs szolgáltató jelenleg nem képes ugyanilyen szolgáltatás nyújtására. Az első magyarországi 5G hálózat elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1,4 gigabit per szekundumot*, a késleltetés pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet. (*A garantált letöltési sebesség 0/0 Mbit/s.)