Robotokra cseréli az újságírókat a Microsoft

Kapcsolódó cikkek

Robotokra cseréli az újságírókat a Microsoft

Robotokra cseréli az újságírókat a Microsoft

big data

2 perc

A gépek előretörését jósolják évek óta a technológiai szakértők a különböző állások tekintetében. Ezt lépte most meg az amerikai óriáscég, amikor úgy döntött, hogy egyre inkább algoritmusokra bízza a hírek válogatását.

A Microsoft több tucat, a tulajdonában álló portáloknál dolgozó alkalmazottól válik meg. Az elbocsátások egy átfogó terv részét képezik, melynek keretében a hírek és tartalmak kiválasztásában nagyobb szerep jut a mesterséges intelligenciának (AI). Tehát a cikkíráshoz még továbbra is kellenek a hús-vér szakemberek.

Az MSN és a Microsoft News hírportálokon, illetve az Edge keresőben megjelent hírek kiválogatásán dolgozók közül a Business Insider szerint csak az Egyesült Államokban mintegy ötven szerkesztőt bocsátanak el. A leépítés a nemzetközi csapatot is érintik, a The Guardian szerint ugyanis 27 brit újságíró is elveszíti a munkáját.

A cég közleményében cáfolta, hogy a döntésnek közvetlen köze lenne a koronavírus-járványhoz. Szóvivőjük szerint más társaságokhoz hasonlóan ők is rendszeresen értékelik üzleti folyamataikat, ennek következtében pedig előfordul, hogy egyes üzleti területek nagyobb hangsúlyt kapnak, míg másoknál átcsoportosításra lehet szükség.

A világjárvány ugyanakkor sok más ágazat mellett keményen sújtotta a médiát is azáltal, hogy az egész világon drasztikusan csökkentek a hirdetési bevételek a tévében, valamint a nyomtatott és az online sajtóban, de minden egyéb médiafelületen is.

Mindenhol tör előre az AI

A Microsoft 1995-ben hozta létre az MSN.com-ot, így több mint 25 éve van jelen a hírek világában. Két évvel ezelőtt indult a Microsoft News, akkor saját közlésük szerint 50 helyszínen mintegy 800 szerkesztőjük dolgozott szerte a világban.

Az elmúlt hónapokban a vállalat fokozatosan mozdult el a gépi intelligencia irányába, az AI alkalmazására buzdítva munkavállalóit. Jelenleg robotok fésülik át a netet megfelelő tartalmak után kutatva, amiket feldolgoznak és szűrnek, sőt még a cikkhez társítandó fotóra is az algoritmusok tesznek javaslatot a humán szerkesztőknek.

Forrás: