Milliárdokat pumpál a mesterséges intelligenciába az Alibaba

Kapcsolódó cikkek

Milliárdokat pumpál a mesterséges intelligenciába az Alibaba

Milliárdokat pumpál a mesterséges intelligenciába az Alibaba

big data

1 perc

Kína egyik legnagyobb technológiai vállalata 10 milliárd kínai jüant (1,4 milliárd dollárt) invesztál a mesterséges intelligenciához (AI) és a dolgok internetéhez (IoT) kapcsolódó innovációkba. Az Alibaba Group fejlesztésének középpontjában a saját, Tmall Genie intelligens hangszórója áll.

A kínai kereskedelmi óriás még 2017-ben mutatta be az AliGenie virtuális asszisztensével felturbózott okoshangszóróját, melynek segítségével a többi között a cég tulajdonában lévő Tmall online áruházból is lehet rendelni.

A mostani bejelentés aktualitását támasztja alá, hogy a vállalat az online vásárláson túl egyre több új technológiai megoldás és üzleti szektor irányába szeretne nyitni. A hatalmas tőkeinjekciót a Tmall Genie funkcióinak kiterjesztésére és megfelelően biztonságos, „védett” technológiák fejlesztésére szánják.

A Kínában nem elérhető Amazon Echo-hoz hasonlóan az Alibaba okoshangszórója is beszéddel irányítható, így a hangvezérlés segítségével a felhasználó információkat kérhet az aktuális időjárási viszonyokról, zenét hallgathat és más utasításokat is adhat a készüléknek.

A 2017-es, első verziós Tmall Genie óta számos továbbfejlesztett változatot is piacra dobtak már, beleértve a kijelzővel ellátott darabokat is. Az új modell ára 549 jüan lesz (körülbelül 77 dollár) és 10 hüvelykes képernyővel érkezik majd. A vállalat nagy vetélytársának jelenleg a Xiaomi és a Baidu számít az okoshangszórók piacán.

A Canalys kutatócég adatai alapján 2019-ben az Alibaba 16,8 millió intelligens hangszórót értékesített, míg a Baidu esetében 17,3 milliós eladásról lehet beszélni.

Forrás: