Földrengésjelző funkciót mutatott be a Xiaomi

Kapcsolódó cikkek

Földrengésjelző funkciót mutatott be a Xiaomi

Földrengésjelző funkciót mutatott be a Xiaomi

közszolgáltatás

2 perc

A MIUI nevű operációs rendszerük új funkciókat kap, a mesterséges intelligencia és az 5G sem maradhat ki a sorból.

Földrengésre figyelmeztető új funkcióval bővül a Xiaomi Android-alapú operációs rendszere – jelentette be a kínai vállalat. Az újdonság egyelőre csak „egyes kínai felhasználók számára” érhető el, de a tervek szerint hamarosan országszerte használhatják majd. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a rendszer akár már másodpercek alatt képes lesz riasztásokat küldeni az MIUI 11 és a Mi TV-t futtató okostelefonokra, mielőtt a földrengés hullámai megérkeznének.

Az újítást az Institute of Care-life intézettel együttműködve fejlesztették ki. Egy olyan Chengdu-i székhelyű szervezetről van szó, melynek célja, hogy időben figyelmeztessen a természeti katasztrófákra. A Xiaomi tájékoztatása szerint a funkció egyelőre Szecsuán tartományban működik, de hamarosan országosan is elérhető lesz. Fontos, hogy mindehhez internetkapcsolatra van szükség.

Wang Tun, az intézet vezetője szerint ez a funkció – ellentétben az egyes országok alkalmazásaiban elérhetőkkel – hatékonyabban működik. Hogy ez pontosan mit jelent, arról egyelőre nem áll rendelkezésre információ. Továbbá jelenleg azt sem lehet tudni, mikor lesz elérhető az újdonság más országbeli MIUI felhasználók számára.

Az Apple egyébként még 2011-ben áll elő hasonló, a földrengésre figyelmeztető iOS-es funkcióval Japánban. Az Egyesült Államokban pedig a Szövetségi Válságkezelési Ügynökség (FEMA) tesztelt a tavalyi évben egy vészhelyzetre figyelmeztető rendszert.

Más területen is terjeszkednek

A vállalat úgy tájékoztatott, hogy jövőre több mint tíz 5G-s készüléket is piacra dobnak. Bemutatták a a Xiao AI (mesterséges intelligencia) virtuális asszisztens 3.0-s verzióját is. A szolgáltatást jelenleg 49,9 millió felhasználó veszi igénybe havi szinten. Xiao immár férfi hangon is meg tud szólalni, és támogatja az okostelefonokon történő „természetes, folyamatos párbeszédet”.

Ezen felül a Xiaomi bevezeti a MACE új verzióját. Egy nyílt forráskódú, mély tanuláson (deep-learning) alapuló framework-ről (keretrendszerről) van szó, amely a fejlesztőknek – nem pedig a lakosságnak – készült. Cui Baoqiu alelnök, a műszaki bizottságának elnöke bízik benne, hogy a Xiao a világ egyik legforgalmasabb AI-platformjává válik.

A pénzforgalmi fizetési szolgáltatás révén pedig a vállalat világszerte a feldolgozóipari cégeket kívánja kiszolgálni. Emellett több mint 270 vállalkozásba fektettek be, melyek közül több mint 100 kifejezetten az intelligens hardver- és életmódtermékek fejlesztésére összpontosít. Összességében több mint 400, a gyártási láncban szereplő üzleti partner veszi már igénybe a Xiaomi Finance szolgáltatást.

Forrás: