Ausztrália drónokat vetne be a krokodilok észleléséhez

Kapcsolódó cikkek

Ausztrália drónokat vetne be a krokodilok észleléséhez

Ausztrália drónokat vetne be a krokodilok észleléséhez

még több IoT

1 perc

A kontinensen AI-meghajtású drónflotta bevezetését tervezik a vizek pásztázásához. Így azonnal láthatnák, ha a hüllők veszélyes közelségbe kerülnének az úszókhoz.

A sós vízi krokodilok „népsűrűsége” globális szinten az ausztrál folyókban a legnagyobb. A halálos támadások száma az utóbbi években folyamatosan emelkedik, ami feltételezhetően a krokodilpopuláció növekedésének tudható be. Az észlelő drónokat a Little Ripper Group és a Sydney-i Műszaki Egyetem szakemberei közösen fejlesztették ki.

A projektben részt vevőknek nem volt könnyű dolguk, mivel az állatok különösen kedvelik a sötét, zavaros vizeket – hívta fel a figyelmet Paul Scully-Power, a Little Ripper Group társalapítója a ZDNet-nek. A drónok mindegyikében szirénák, hangszórók és mentőövszerű eszközök találhatók. Ezeket a levegőből dobnák le az úszóknak, ha azokra netán szemet vetne a veszélyes ragadozó.

A Little Ripper az AWS (Amazon Web Services) segítségével teszi lehetővé az életmentőknek, hogy okostelefonjaikról élőben követhessék nyomon a felvételeket. A drónok esetében a videók 10 helyett 1 másodperces késleltetéssel, tehát gyakorlatilag valós időben érhetők el.

„Az olyan feltörekvő technológiák, mint a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia (AI), lehetővé tették a Ripper-csoport számára, hogy új módszereket dolgozzanak ki az életmentéshez” – mondta Simon Elisha, az AWS lakossági megoldásokért felelős illetékes vezetője

Az új fejlesztésnél használt fedélzeti mesterséges intelligencia pedig 16 különféle tengeri létformát képes felismerni 93%-os pontossággal. Egyébként nem ez az első alkalom, hogy a Little Ripper fejlesztését használják az emberek megóvására a vízben, hiszen pilóta nélküli repülőket alkalmaznak a cápák észleléséhez is.

Forrás: