5G-technológia: mikorra várható az áttörés?

Kapcsolódó cikkek

5G-technológia: mikorra várható az áttörés?

5G-technológia: mikorra várható az áttörés?

IoT Podcast

1 perc

Egyre több helyen indul be az ötödik generációs hálózati szolgáltatás, így például a Vodafone jóvoltából már Budapest egyes részein is. De vajon mire elég mindez? Mennyi időbe kerül a teljes lefedettség? Segítenek-e a korábban felépített adótornyok? Mikorra várhatóak a valóban önvezető járművek?

A teljes adást itt hallgathatja meg:

„Jelen pillanatban az 5G-s piacnak a nagy részét az autóipar adja. Az előrejelzések szerint 2023-ban is a 40%-át ez az ágazat fogja adni az 5G felhasználásnak. A második legnagyobb szegmens a megfigyelés világa lesz, ami egyrészt az okosváros-fejlesztéseket, másrészt a biztonságtechnikai megoldásokat foglalja magában. A várakozások szerint csupán 17 százalék lesz az, ami az iparhoz, az egészségügyhöz és más szektorokhoz tartozik” – összegezte az IoT Zóna műsorban a Gartner magyarországi és bulgáriai képviselője.

„A jó hír, hogy Magyarország az 5G-ben – ahogy ez a 4G-re és a 3G-re is igaz – az élen jár. Ugyanakkor az egy kihívás, hogy az ötödik generációs technológia nem egy gyorsan megtérülő beruházás. Kihívás az is, hogy még nincsenek készen azok a hardverek, amelyek ezt a technológiát ténylegesen ki tudják használni. Például egy olyan autó, amely folyamatosan igényli ezt a kommunikációt, még csak a tervezőasztalon van. Ahhoz, hogy egy ilyen jármű létrejöjjön, először kell egy autonóm autó, amely önmagában is képes nagyon sok közlekedési helyzetet felismerni az utakon. Amikor erre képes lesz, akkortól igényli a jármű az 5G kommunikációt” – részletezte Papp László.

Hallgassa meg a Trend FM műsorát, amelyben arról is szó lesz, hogy a szakértő szerint az áttörés 2028-ra várható.