Az önvezető autók egy évtizeden belül lepipálnak minket?

Kapcsolódó cikkek

Az önvezető autók egy évtizeden belül lepipálnak minket?

Az önvezető autók egy évtizeden belül lepipálnak minket?

autó

2 perc

Az emberek többsége egyelőre még tart a vezető nélküli technológiától, azaz jobban bíznak a hús-vér sofőrökben. Ezt erősítette meg az Ansys megbízásából készült kutatás is, mely szerint a válaszadók mindössze 29%-a gondolja azt, hogy az autonóm autók jobban vezetnek manapság, mint az emberek.

A megkérdezettek 71%-a ugyanakkor azt vetítette előre, hogy a vezető nélküli járművek egy évtizeden belül már jobb teljesítményt nyújtanak, mint az emberi sofőrök.

Az Ansys rendszer üzletágának ügyvezetője szerint a kutatás megerősíti a világban tapasztalható optimizmust – és ugyanakkor a jogos aggodalmakat is – az önvezető gépjárművekkel kapcsolatban. Eric Bantegnie hozzátette: egy teljesen autonóm korszak küszöbén állunk, amely globális szinten forradalmasítja majd a közlekedést. Annak érdekében viszont, hogy mindez világszerte elterjedhessen, a gyártóknak be kell bizonyítaniuk, hogy az új technológia biztonságosabb és megbízhatóbb, mint az emberek.

A hozzáállás országonként változó. Japánban például a felmérésben résztvevők 83%-a hiszi, hogy az autonóm gépjárművek tíz éven belül „leiskoláznak” minket, 38% szerint pedig a gépek már most jobban vezetnek az embernél. Természetesen a valóságban azért ez korántsem olyan egyszerű. Várhatóan eltart majd egy ideig, amíg a számítógép eléri a megfelelő szituációs „felfogó” és reagáló képességet.

Ahogyan arra Sam Abuelsamid, a Navigant Research vezető elemzője felhívta a figyelmet: az automatizált vezetés már az 1950-es évek óta a mérnökök és az utasok álma. A gyakorlati megvalósításhoz szükséges hardveres és szoftveres háttér viszont csak az elmúlt évtizedben érte el a szükséges szintet.

Ahhoz tehát, hogy az emberek bízhassanak a sci-fi filmekbe illő közlekedésben, meg kell győzni őket arról, hogy az algoritmusok folyamatosan megbízhatóbban vezethetnek náluk. Ehhez pedig hatalmas mennyiségű szimulációs tesztelésre lesz szükség a valódi utakon – hangsúlyozta a szakértő. De azt is hozzá kell tenni, hogy a kizárólag robotautók közlekedése egyszerűbb helyzetet teremtene a gépek számára.

A bizalmi szint korosztályonként változó

A 65 év feletti megkérdezettek 43 százaléka soha nem ülne be önvezető autóba. A 18-24 éveseknek viszont a 87%-a, a 25-34 éves korosztálynak pedig a 88%-a lenne hajlandó sofőr nélküli gépjárműben (is) utazni.

Míg a kínai válaszadók közül állítólag szinte mindenki (97%) kényelmesen érezné magát egy autonóm gépjárműben, addig az Egyesült Királyságban átlagosan csak 57% ez az arány.

A gyártókba vetett hit is eltérő. A válaszadók szinte negyede (24%) a luxusautókban bízik, 20% viszont inkább azokban a technológiai óriásokban, amelyek betörtek az autóiparba. A hagyományos (nem luxus) márkák mellett csak 16% voksolt.

A legnagyobb félelmek az esetleges technológiai hibákhoz fűződnek: 59% tart ezektől a kockázatoktól általánosan, míg 65% kifejezetten a sofőr nélküli vezetés vonatkozásában aggódik emiatt.

Forrás: