Zöld utat kapnak az önvezető taxik Sanghajban

Kapcsolódó cikkek

Zöld utat kapnak az önvezető taxik Sanghajban

Zöld utat kapnak az önvezető taxik Sanghajban

autó

2 perc

Kína legnagyobb ipari városában autonóm gépjárművek szállítják majd az utasokat, bár egyelőre csak teszt jelleggel.

Az engedélyeket elsőként a kínai autógyártó SAIC motorcsoport, a BMW és a DiDi Chuxing kínai fuvarmegosztó kapta meg.

A feltételek szerint mindhárom vállalat legfeljebb 50 járművet helyezhet üzembe. Amennyiben hat hónap elteltével sem történik incidens, a cégeknek lehetőségük lesz bővíteni flottájukat. Emellett a hús-vér sofőröknek folyamatosan rendelkezésre kell állniuk, hogy szükség esetén átvehessék az irányítást.

A próbautakra önként jelentkező állampolgároknak egészségesnek kell lenniük, életkoruk pedig 18 és 70 év közé eshet. A sanghaji kormány által elfogadott rendelet előírja, hogy a cégeknek biztosítást kell kötniük az utasokra. Kezdetben a járművek csak meghatározott, 54 kilométer hosszúságú szakaszon végezhetnek személyszállítást.

Mivel az utazás ingyenes, így egyelőre nem valódi taxiszolgáltatásról van szó. A Didi Chuxing tájékoztatása alapján a fuvarokat a kapcsolódó applikáción keresztül lehet majd megrendelni.

Az engedély megszerzését célul kitűző vállalatoknak több mint 24.000 kilométernyi és 1.200 órányi utasszállítás nélküli tesztelést kell végeznie Sanghaj Jiading kerületében anélkül, hogy ezalatt bármilyen incidens történne.

A fejlesztés mérföldkőnek számít az önvezető gépjárművek Kína útjain történő használata szempontjából. Úgy tűnik, egyre több társaság fordul Sanghaj felé. A fejlesztők célja, hogy komoly bevételekre tegyenek szert az autonóm technológiának a világ legnépesebb országában történő bevezetéséből.

Ugyanakkor más kínai települések is igyekeznek felzárkózni Sanghajhoz. Csangsa városában például a Baidu autonóm járműprojektje zajlik, melynek keretében 2019 végére 100 sofőr nélküli taxit szeretnének üzembe helyezni. A Pony.ai pedig idén decembertől saját munkavállalóit és önkéntesek egy csoportját szállítja majd ilyen módon Kantonban.

Kiélezett a fejlesztési verseny

Globális szinten Kína az Egyesült Államokat követi az önvezető gépjárművek használatára kiadott engedélyek tekintetében. Amerikában olyan helyeken folynak a kísérletek, mint San Francisco, Detroit, Palo Alto, Pittsburgh és Phoenix. Utóbbiban a Google leányvállalata, a Waymo fogott össze a a közösségi taxizással foglalkozó Lyft-tel. Eközben a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk elmondta, hogy cégének 2020-ban már robottaxikat is „alkalmaznia” kellene az utakon.

Kína 2030-ig az első helyre szeretne kerülni a világon a mesterséges intelligencia igénybe vétele szempontjából. Habár a Didi Chuxing a legutóbbi vállalat, amely elindította a robottaxi kísérleti projektet, de – amint azt a fentiek is mutatják – korántsem ők az elsők.

Forrás: