Az autóipar is beállt az IoT fellendítése mögé

Kapcsolódó cikkek

Az autóipar is beállt az IoT fellendítése mögé

Az autóipar is beállt az IoT fellendítése mögé

autó

1 perc

A szenzorok, okoseszközök világában a big data – vagyis nagy mennyiségű adatkezelés – is az önvezető autók jövőjének egyik kulcsa. Az ágazat szereplői ennek megfelelően hatalmas összegeket fektetnek a Dolgok Internete fejlesztésébe.

A kutatások alapján az autóipar a világhálóra csatlakoztatott (connected) járművek mellett egyre inkább az autonóm autók irányába halad. Az elképzelések szerint ezek a gépkocsik majd teljesen beépülhetnek abba az IoT-hálózatba, amit a modern városok készülékei és szenzorai alkotnak.

A Dolgok Internete (Internet of Things) világában minden kommunikál minden mással, úgyhogy az önvezető autók akár az autópálya szenzoraival is „párbeszédet folytathatnak”, de akár a városi infrastruktúrával is, hogy éppen melyik útvonal a legoptimálisabb.

A sofőr nélküli autókhoz szükséges rendszerek már léteznek, de például hiányzik még rengeteg tesztelés, és az az adatmennyiség is, ami alapján a technológia megfelelő tudjon funkcionálni. Elég csak néhány olyan baleset, amely a robotautókhoz kapcsolható, hogy elijessze a nyilvánosságot és óvatosabbá tegye a befektetőket, befagyasztva a trendet még mielőtt az igazán kialakulhatott volna.

Ha az önvezető autóknak valóban van jövője az utakon, akkor a tech-cégeknek és az autógyártóknak még inkább össze kell fogniuk, hogy minden eddiginél hatékonyabban integrálják és elemezzék az ehhez szükséges adatokat – írja az Innovation Enterprise portál.

A cikk szerint az átláthatóság és az adatok megosztása a jövő autonóm járműveinek alapvető alkotóeleme. Sőt, a legfontosabb terület a big data, de ezzel valószínűleg vitatkoznának többek között a mesterséges intelligencia (AI) szakértői is. Sokféle innovatív technológia együttes működésére van ugyanis szükség ahhoz, hogy a robotautók balesetmentesen és bármilyen váratlan közlekedési szituációban is jól vezessenek az utakon.