Beépülhet a mesterséges intelligencia az IoT világába

Kapcsolódó cikkek

Beépülhet a mesterséges intelligencia az IoT világába

Egyre jobban beépülhet a mesterséges intelligencia a dolgok internete világába

big data

2 perc

A Transforma Insights tanulmányának elkészítésénél az alulról felfelé irányuló megközelítést alkalmazták. Ennek az analitikai módszernek a lényege, hogy a kisebb, elemi szintű egységektől haladnak a nagyobbak felé, hogy a folyamat végén aztán összeállhasson a „teljes kép”. Ennek jegyében első lépésként azt vizsgálták meg, milyen területeken is veszik igénybe a mesterséges intelligencia (MI) alapú megoldásokat.

A kapcsolódó piacot a használati esetek (use cases) átfogó kategóriáira bontották. Ez számos területet jelent a komplex képfeldolgozástól és a természetes nyelvi feldolgozástól kezdve a kockázatelemzéséig és az információbiztonsághoz kapcsolódó fenyegetésészlelésig.

A lista mintegy 42 használati esetre terjed ki, amelyek során az MI igénybevétele segítheti a vállalatok munkáját. A számítógépekre, tabletekre és telefonokra telepíthető applikációkat csak abban az esetben vizsgálták, ha azok vállalati folyamatokhoz kötődnek.

Továbbá a kapcsolódó piac pénzügyi értelemben vett méretét sem határozták meg. Ezt azzal indokolják, hogy ilyen esetben gyakran nem egyértelmű, hogy mit is fejeznek ki pontosan a dollárban megadott értékek. Azaz, hogy a végfelhasználók által ráfordított összegekről van-e szó, a licencdíjakat is figyelembe veszik-e, vagy azt vizsgálják, hogy költenek-e az érintettek MI-alapú szolgáltatásokra, illetve végeznek-e kapcsolódó fejlesztési-kutatási tevékenységet.

Ehelyett a tanulmányban a konkrét felhasználási eseteket vették górcső alá. Ilyen példa, amikor egy összetett képfelismerésen alapuló rögzítés történik egy mesterséges intelligenciát is alkalmazó CCTV kamerán.

A gépi intelligencia leplezheti le a betolakodókat - Olvassa el korábbi cikkünket is!

A prognózis szerint a mesterséges intelligenciát 2020 és 2030 között 95%-os arányban valamilyen okoseszköznél használják majd.

A peremhálózati infrastruktúra (edge infrastructure) esetén 0,4%-ról nagyjából 1,3%-ra nő majd az MI-alapú megoldások aránya a vizsgált időszak végére. A PC-k, tabletek és telefonok esetén viszont az előrejelzés csökkenő tendenciát jósol. 

Napjainkban összességében körülbelül 2 milliárdos használati esetszámról van szó, amely az évtized végére várhatóan megtízszereződik majd.

A felhasználási területeket tekintve jelenleg a természetes nyelvi feldolgozás, a chatbotok és a digitális segítségnyújtás, képfeldolgozás és -elemzés, valamint a tevékenységfelismerés dominál a maga 80%-os arányával.

Várhatóan 2030-ban is ezek lesznek a vezető tényezők, de csatlakozik majd hozzájuk az ügyfélviselkedés-elemzés is.