A jövő technológiája az intelligens peremhálózat

Kapcsolódó cikkek

A jövő technológiája az intelligens peremhálózat

A jövő technológiája az intelligens peremhálózat

big data

2 perc

A technológiai és a telekommunikációs vállalatok növekedésének egyik hajtómotorja az intelligens edge fejlődése lehet – állapítja meg a Deloitte tanulmánya. A TMT iparág jövőjével foglalkozó elemzés szerint a peremhálózati megoldások következő szintje, az intelligens „változat” új lehetőséget teremt a technológiai és kommunikációs vállalatok számára.

2021-ben a bővülést elsősorban az hozhatja majd, hogy a telekommunikációs cégek 5G hálózatokhoz telepítenek intelligens edge megoldásokat, a felhőszolgáltatók pedig optimalizálják infrastruktúrájukat és szolgáltatás kínálatukat. A tanácsadó cég prognózisa szerint 2023-ra a vállalkozások 70%-a folytat majd valamilyen adatfeldolgozást intelligens peremhálózaton.

De mi is az az intelligens edge?

Olyan megoldás, ami a hatékony feldolgozási teljesítmény és a mesterséges intelligencia (AI) kombinációját az adatokat használó és/vagy generáló eszközök közelébe hozza. Épp ezért ez gyorsabb, olcsóbb és biztonságosabb adatelemzési lehetőségeket kínál, olyan, a jövőben „mindennapi” felhasználási területeknél, mint az önvezető járművek, a virtuális valóság vagy éppen az IoT.

Milyen előnyei vannak?

Az adatközpontú termékekkel, ügyfelekkel és felhasználókkal rendelkező vállalkozások számára az intelligens peremhálózat fontos lehetőségeket kínál a következő területeken:

  • Költségcsökkentés: hatékonyabb sávszélesség-használást és nagyobb hálózati átláthatóságot nyújt, ami költségcsökkentő hatású.
  • Nagyobb ellenállóképesség: a gyenge jellel és megbízhatatlan csatlakozással szemben ellenállóképességet ad, mivel alacsonyabb a WAN-tól (nagy kiterjedésű hálózatoktól) való függősége.
  • Kontroll: nagyobb ellenőrzést és kontrollt nyújt az adatkezeléshez azáltal, hogy több adatot képes lokálisan tartani (ami sokszor adatvédelmi elvárás) ahelyett, hogy a hálózaton keresztül továbbítaná őket egy központi szerverre.
  • Gyorsaság: gyors válaszidőt tesz lehetővé, kiszolgálva az alacsony késleltetési igényt.
  • Autonómia: nagyobb automatizálási lehetőséget és autonómiát ad.

Mindent egybevetve ez a megoldás nagyobb átláthatóságot kínál az operációban, támogatja a gyorsabb adatelemzést és a valós idejű reagálást, valamint jobb automatizálást és dinamikusabb megoldásokat tesz lehetővé.

„Az intelligens edge rendszerek megvalósításának kihívásai még előttünk állnak: kiépítésük, hatékony megvalósításuk több szolgáltató – telcók, technológiai cégek, hyperscalerek – közötti szoros koordinációt, együttműködést igényel” – véli Major Dóra, a Deloitte TMT iparágának szakértője. A szabványok még kialakulóban vannak, a best practicek még nem tisztázottak, és még kérdéseket vethet fel a különböző végpontok biztonságának biztosítása.

Kinek lesz rá szüksége?

„2021-ben ezeknek a rendszerek az előnyeit elsősorban a technológiai és távközlési szektor használhatja ki leginkább. Akik az elsők között tudják alkalmazni a technológiát, komoly versenyelőnyre tehetnek szert. A következő években pedig már szélesebb körben, akár kisebb cégek és más iparágak számára is könnyebben elérhető megoldás lesz” – foglalta össze a szakértő.

Előnyös lehet azonban minden olyan egyéb vállalkozás számára is, amely infrastruktúrát, hálózatokat, felhőt, adatközpontokat vagy összekapcsolt végpontokat, például szenzorokat, eszközöket kezel.

Lehetővé tesz olyan vállalati felhasználásokat is, amelyek nagy mennyiségű adatok biztonságos összesítését, elemzését igénylik működésük, ügyfélkiszolgálásuk során.

Támogathatja olyan fogyasztói igények kiszolgálását, ahol nagyon alacsony késleltetés megengedhető, például a felhőalapú játékok vagy virtuális valóságot (VR) használó megoldásokat.