Önjáró autók ingázhatnak London és Oxford között

Kapcsolódó cikkek

Önjáró autók ingázhatnak London és Oxford között

Önjáró autók ingázhatnak London és Oxford között

autó

1 perc

Bő két év múlva már vezető nélküli autók közlekedhetnek a két város közti 100 kilométeres úton, ha valóra válnak egy frissen létrehozott brit konzorcium tervei.

A Driven vállalatcsoport önjáró autók egész flottáit akarja kifejleszteni és üzembe helyezni 2019 végéig, ehhez máris 8,6 millió fontot (3,15 milliárd forint) kapott a kormánytól, amely iparfejlesztési stratégiája egyik pillérének tekint a sofőr nélküli közlekedési eszközökre.

A konzorciumot az Oxbotica nevű oxfordi startup vezeti, amely önjáró gépkocsikhoz fejleszt szoftvereket. A kísérleteket a brit atomenergia-hivatal (UKAEA) Oxfordshire-i robotkutató intézetében végzik, ahol máris minden igényt kielégítő, 10 kilométernyi próbapálya áll rendelkezésre.

Brit lapok szerint az önjáró autók lényege az lenne, hogy a magántulajdonban lévő, csak egy ember által igénybe vett és „94 százalékban kihasználatlan” járműveket felválthatná az Uber-típusú szolgáltatást nyújtó, közösségi jellegű és – a legtöbb balesetért felelős emberi hibákat kiküszöbölő, ezáltal – biztonságosabb autózás.

A brit kormány azt akarja, hogy az ország élen járjon a vezető nélküli közlekedési technológiák fejlesztésében, ezért 100 milliós nagyságrendű támogatást ígér az ágazatnak. A világon már több helyen kísérleteznek önjáró autóval, és egyes szakértők szerint Nagy-Britannia máris legfeljebb csak a lemaradását hozhatja be – számolt be róla az MTI összefoglalója alapján a Trendfm.hu.