Ezek a trendek határozzák meg a közlekedés jövőjét

Kapcsolódó cikkek

Ezek a trendek határozzák meg a közlekedés jövőjét

Ezek a technológiai trendek határozzák meg a közlekedés jövőjét

autó

3 perc

Napjainkban számos olyan autóipari technológiai fejlesztés van folyamatban, amelyek alapjaiban formálhatják át a jelenlegi közlekedési szokásokat. Az ágazat így a következő évtizedben gyorsabb és nagyobb változáson fog keresztülmenni, mint az elmúlt száz évben.

A LeasePlan összegyűjtötte azt a nyolc technológiai trendet, amely a flottakezelő szerint a legnagyobb hatással lesz az autóipar fejlődésére.

1. Villanyautók

Környezetünk védelme az utóbbi pár évben vitathatatlanul felértékelődött, a 2015-ös dízelbotrány pedig szigorúbb szén-dioxid-kibocsátási korlátozásokat eredményezett, amelyek következtében felgyorsult a villamosítás.

Az elektromos autók és az egyéb környezetbarát(abb) meghajtású járművek ma már egyre inkább megfizethető alternatívái a hagyományos, belső égésű motorral rendelkező gépkocsiknak, amihez az állami támogatások is nagyban hozzájárulnak.

2. Vezeték nélküli töltés

Az indukciós vagy vezeték nélküli töltés a sofőrök számára kényelmes, kábel nélküli megoldás. A technológia kialakítása még fejlesztés alatt áll, a szakemberek pedig azon dolgoznak, hogy megoldást találjanak a most még előforduló „energiaszivárgásokra”. Emiatt ugyanis lassabb a töltési folyamat a hagyományos kábelalapú módszernél. Ennek ellenére néhány vezető autógyártónál, köztük a BMW-nél, a Mercedes-Benznél és a Kiánál már elérhetők kezdetleges verziójú indukciós töltők.

3. Önvezető autók

Számos jelentős előrelépés történt az önjáró autókkal kapcsolatban az elmúlt években. A fejlesztések ugyanakkor rámutattak, hogy a felhőalapú kapcsolat önmagában nem biztosít elég stabil számítási teljesítményt a robotkocsik számára ahhoz, hogy megfelelően elemezhessék a forgalmi adatokat és biztonságosan reagáljanak ezekre. Ennek megvalósításához nagy teljesítményű fedélzeti számítógépre van szükség.

Emellett további kihívások is felmerültek. Például több érzékelőre, folyamatos 360 fokos látószögre, mesterséges intelligencia használatára, valamint műholdas navigációra, megfelelő jogi szabályozásra és globális szabványokra van szükség ahhoz, hogy az autonóm járművek működőképes valósággá váljanak. Ez pedig várhatóan még több évbe telik majd.

4. V2V és V2I technológia

Az önvezető autók működéséhez szükséges adatok túlmutatnak a kamerák, a radar és a lézeralapú távérzékelés (LiDAR) által rögzített képadatokon. A gépkocsiknak valós időben kell tudniuk kommunikálni a szerverrel és egymással is, hogy előre jelezhessék, illetve elkerülhessék a potenciális veszélyeket, például a forgalmi torlódásokat és a baleseteket.

Ez a jármű-jármű (V2V) és jármű-infrastruktúra (V2I) közötti technológia kulcsfontosságú az autonóm járművek kényelmes és biztonságos használata szempontjából.

5. Mesterséges intelligencia

Ha a mesterséges intelligenciát (AI) összekapcsoljuk a gépi tanulással, akkor a robotautók által nyújtott élmény már nem csak a biztonságos közlekedésről fog szólni. Az AI-alapú alkalmazások és digitális személyi asszisztensek által támogatott kényelmi és szórakozási funkciók szintén fontosak lesznek.

Bár a gépi intelligencia használata az autóiparban egyelőre még gyerekcipőben jár, az IHS Markit londoni kutatócég szerint 2025-re várhatóan csaknem 11 milliárd dollárt ér majd ez a piac. Az AI-alapú rendszerek új járművekbe történő telepítési aránya pedig 109 százalékkal fog növekedni.

6. Mobilitás mint szolgáltatás (MaaS)

Ezen a területen a gyors bővüléshez elengedhetetlen a közösségi gazdaság térnyerése. A fiatalabb generációk felhasználói szokásai egyértelműen abba az irányba tolódnak, hogy bizonyos termékeket és eszközöket közös használatba adjanak, illetve igénybe vegyenek.

Ez a trend figyelhető meg a közlekedésben is, ahol az Y-generáció számára például már nem fontos, hogy saját tulajdonú járművel közlekedjenek. Így egyre elterjedtebbé válnak az olyan mobilitási megoldások, mint az autó- és kerékpármegosztó szolgáltatások, amelyek egy egyszerű applikációval használhatók.

7. Szilárdtest akkumulátorok

A szilárdtest akkumulátorok olyan „szuper aksik”, amelyek akár 2,5-szer nagyobb energia- és sokkal gyorsabb töltési kapacitással rendelkeznek, mint a mai elektromos autókban található áramforrások. A szakemberek ezért azon dolgoznak, hogy a szilárdtest akkumulátorok megfizethető árszintet érjenek el. Ha pedig ez megvalósul, akkor búcsút inthetünk a rövid hatótávnak, a hosszú töltési időnek és az elektromos járművek magas beszerzési árának.

8. Hidrogén

A hidrogén szén-dioxid-mentes üzemanyag-alternatívát jelenthet a jövőben mindenféle közlekedési eszköz számára – a személyautóktól a teherautókon át a hajókig. Bár a legnagyobb akadályt jelenleg a töltési infrastruktúra hiányosságai jelentik, a hidrogénhajtású autók népszerűsége gyorsan növekszik. Európában várhatóan több hidrogénüzemanyag-töltőállomás is épül majd a közeljövőben – összegezte a LeasePlan.