Drónok olajozhatják meg az olívatermelést

Kapcsolódó cikkek

Drónok olajozhatják meg az olívatermelést

Drónok olajozhatják meg az olívatermelést

agrár

2 perc

A koronavírus-járvány az európai gazdálkodókat is nehéz pénzügyi helyzetbe hozza. Ebben is segíthet az egész kontinensre kiterjedő, Internet of Food and Farm 2020 (IOF2020) elnevezésű projekt, amely az IoT nyújtotta lehetőségeket igyekszik kihasználni.

Az IOF2020 célja, hogy az intelligens mezőgazdasági megoldások segítségével erős és fenntartható élelmiszer-értékláncot hozzon létre. A precíziós technológiák használatával és az általános hatékonyság növekedésével csökkenthető a növényvédőszerek és műtrágyák használata.

Kisebb költség, nagyobb haszon

A görög peloponnészoszi régióban dolgozó kutatók a legmodernebb fejlesztéseket – drónokat, szenzorokat – vetik be az olívaolaj-termesztők érdekében. Evangolos Antastasiou, az Athéni Egyetem kutatója évek óta részt vesz az IOF2020 programban. Az agrármérnök komoly fejlődésről számolt be.

A precíziós vagy okos mezőgazdaság keretében már három éve használják az eszközöket, a segítségükkel szerzett információkat pedig továbbítják az agráriumban dolgozóknak, akik így teljesebb képet kaphatnak földjeikről, mondja.

Több helyen elhelyezett szenzorok mérik a talaj elektromos vezetőképességét, ezáltal az egész terület elektronikai viszonyai feltérképezhetők. Az adatok jelzik a különböző részek talajminőségét. A drónokról használt multispektrális kamerák a szakember megfogalmazása szerint olyanok, mintha a levegőből mikroszkóppal vizsgálnák a tájat, és egyszerre látszódna minden fa.

A technológiák alkalmazása révén a gazdálkodók költségei csökkennek, hiszen kevesebb vegyszerre, műtrágyára van szükség, esetleg kevesebbet kell öntözni. Minden egyes olajfa igényeire így egyedileg is tudnak figyelni, ezáltal a költségek mellett a környezeti terhelés is csökken. Az innovatív eljárások a termés minőséget és mennyiséget is pozitívan befolyásolják.

Antastasiou szerint a megközelítés kiterjeszthető az agrármérnökök irányába is. Ezek a fejlesztések ugyanis az egyes termelőknek túl drágák, de az agronómusokkal való együttműködés a fenntarthatóság felé mozdítja el a mezőgazdaságot – jósolta a szakember.

Forrás: