Gazdálkodj okosan! Netre kapcsolt farmok és üvegházak

Kapcsolódó cikkek

Gazdálkodj okosan! Netre kapcsolt farmok és üvegházak

Gazdálkodj okosan: internetre kapcsolt farmok és üvegházak

agrár

2 perc

Cikkünk első részében áttekintettük az „okos” gazdálkodás térnyerésének okát, valamint betekintést nyerhettünk a precíziós gazdálkodásba és a mezőgazdasági drónok felhasználási lehetőségeibe. Most tovább folytatjuk a sort.

Állatállomány távfelügyelete

A gazdálkodók különféle vezeték nélküli IoT-megoldásokat vehetnek igénybe például a szarvasmarhák helyzetére és egészségére vonatkozó adatok begyűjtésére. Így a beteg állatok egyrészt könnyebben azonosíthatók, másrészt még időben elkülöníthetők a többiektől, megakadályozva ezzel a betegségek elterjedését.

A szenzorok révén pedig folyamatosan monitorozható a jószágok tartózkodási helye, így akár még a munkaerőköltségek is csökkenthetők. A JMB North America megoldásainak egyike például segít a vemhes állatok megfigyelésében. Az ellés beindulásakor az akkumulátorról működő szenzor értesítést küld az állat gondozójának.

Hálózatra kapcsolt üvegházak

A melegházak használatának célja alapvetően a különféle zöldségek, gyümölcsök és növények terméshozamának növelése. Az üvegházas termeléssel kontrollálhatók a környezeti paraméterek. Ehhez azonban alapesetben manuális beavatkozásra van szükség, ami akár termelési- és energiaveszteséggel is járhat, nem beszélve az esetenként felesleges kiadásokról. Az IoT-alapú változatok azonban „okosan” monitorozzák és szabályozzák a klímát, valamint kiküszöbölik a kézi beavatkozás szükségességét.

A környezet érzékelése különféle szenzorok segítségével történik, amelyek a növények igényeinek megfelelően alakítják ki a környezeti paramétereket. A távoli hozzáférés a többi között felhőalapú szerverek révén valósítható meg. Ez lehetővé teszi az adatok feldolgozását és a távoli irányítást. Mivel minimális kézi beavatkozást igényel, így költséghatékony és optimális megoldást jelent a gazdálkodók számára.

Például az Illuminum Greenhouses nevű startup Agri-Tech részlege napelemes, IoT-szenzoros üvegházakat is értékesít. Az érzékelők folyamatosan monitorozzák a kertek állapotát és a vízfelhasználást, baj esetén pedig egy online portál használatával, SMS-ben figyelmeztetik a gazdálkodót.

Az automatikus öntözés is alapfunkció, a fényviszonyokat, a nyomást, a páratartalmat és a hőmérsékletet pedig szintén szenzorok ellenőrzik. Ezek – wifi-kapcsolaton keresztül – utasítást adhatnak az indítókaroknak az ablakok kinyitására, a lámpák bekapcsolására, a fűtés szabályozására vagy a ventilátor bekapcsolására.

Forrás: