Forradalmasíthatja a drónos permetezést az új technológia

Kapcsolódó cikkek

Forradalmasíthatja a drónos permetezést az új technológia

Forradalmasíthatja a drónos permetezést a XAG és a Bayer új technológiája

agrár

2 perc

A mezőgazdasági drónokkal foglalkozó kínai cég és a német gyógyszeripari óriás működés közben mutatta be új, mesterséges intelligencián alapuló rendszerét. Az Unmanned Aerial System (UAS, pilóta nélküli légi rendszer) a növényeket nehéz terepen termesztő gazdálkodóknak jelenthet könnyebbséget.

A műtrágyák és növényvédőszerek pontos, gyors és hatékony célba juttatása időt és erőforrást takarít meg az agráriumban dolgozóknak, ráadásul növelheti a termésátlagot – összegzi a kínai vállalat. Azáltal, hogy a permetezést emberek helyett a drónok végzik el, a közvetlen kontaktus hiánya miatt csökken a növényvédőszerek okozta mérgezések veszélye is. Nem beszélve arról, hogy az ázsiai ország gyümölcsösei sokszor meredek dombokon vagy hegyoldalakon fekszenek, így azok kezelésében nagy segítséget jelentenek az intelligens fejlesztések.

A technológia a permetezésre váró terület centiméteres pontosságú 3D modelljének megalkotásával kezd. Ennek segítségével minden fa egyedileg azonosítható, és látszanak az ültetvény határai is. Ezután juttatják ki a XAG drónjai a Bayer által előállított vegyszereket.

Háromnapnyi munkát 10 perc alatt végez el!

A kantoni vállalkozás közlése alapján hét hektár gyümölcsös fáinak azonosítását a mesterséges intelligencia mindössze egy másodperc alatt végzi el. A XAG Agriculture Intelligence (XAI) a bemutatón egy másfél hektáros terület permetezésével 10 perc alatt végzett – ez kézi munkaerővel három napot vett volna igénybe.

A cég pilóta nélküli repülő gépei már korábban is szerepeltek. Csapatban „dolgozva”, elpusztították egy dél-kínai ültetvényt fenyegető őszi sereghernyó támadás egyedeinek 98 százalékát. De sikerrel jártak akkor is, amikor az autonóm technológia egy gyapotültetvény termésidejét annak lombtalanításával lerövidítette.

A dróngyártó tempós fejlődését jelzi, hogy szolgáltatási területe az elmúlt két évben megnégyszereződött. Idén szeptemberben pedig elérték a 2 millió hektárt, vagyis a 20 ezer négyzetkilométert –  ami több mint Magyarország területének ötöde.

Forrás: