Olvasható betűtípusokat az okosórákra is!

Olvasható betűtípusokat az okosórákra is!

Olvasható betűtípusokat az okosórákra is!

szórakozás

2 perc

Egy 19. században alapított cég oldhatja meg a 21. század szöveges problémáit? A januárban tartott CES-en bemutatták a Spark technológiát, amely bármilyen betűtípust képes szinte bármilyen méretben olvashatóvá tenni. A fejlesztés igencsak hasznos lehet az összekapcsolt okoseszközök világában.

A nagyobb kijelzők általában sokféle betűtípust képesek úgy használni, hogy azok mindig szépek és olvashatóak legyenek. Az egyre népszerűbb, kisebb kijelzővel rendelkező készülékek (okosórák, fitneszkiegészítők) azonban az esetek többségében valamilyen könnyen nagyítható, pixeles és többnyire nem a legszebb betűtípusokkal érkeznek.

A több mint 125 éves múlttal rendelkező Monotype idén mutatta be a Spark-ot, amely bármilyen betűtípust bármilyen méretben meg tud jeleníteni a kijelzőkön. Természetesen ebbe beletartozik az is, hogy egy adott betűtípus keretein belül értelmezni tudja a különleges szimbólumokból felépülő nyelveket is. Tehát ugyanúgy nézhet ki, ha angol nyelven jelennek meg a feliratok, de akkor is, ha arab vagy kínai írást használ a program.

Véleményük szerint azért van erre szükség, mert míg az olyan óriáscégek, mint például az Apple, megengedhetik maguknak, hogy saját fejlesztőgárda dolgozzon még a betűtípusokon is, addig a kisebb társaságok tervezőinek erre nem mindig van lehetősége. Márpedig mostanában tömegesen érkeznek az innovációk a néhány fős fejlesztő cégektől (startupoktól, közösségi finanszírozásból induló vállalkozásokból), nekik pedig szükségük van ilyen megoldásokra a felhasználói felület tervezésénél.

Az új szenzoroknak, egymással kommunikáló eszközöknek azonban nemcsak arra van szükségük, hogy saját kijelzővel és saját felülettel rendelkezzenek, hanem sok esetben arra is, hogy a központi kezelőfelületek (mint például egy autó műszerfalának a monitora) is értelmezni tudják a beérkező üzeneteket. A Spark abban is segíthet, hogy a különféle okoseszközök mindenféle formátumú információt meg tudjanak jeleníteni, ne csak egyfajta vagy korlátozott típusú adat kijelzésére legyenek alkalmasak.

Forrás: Wired.com