Már csak két hónap, és jön az Apple okosórája

Már csak két hónap, és jön az Apple okosórája

Már csak két hónap, és jön az Apple okosórája

szórakozás

3 perc

Lassan elkezdhetik vágni a centit az elszánt Apple-rajongók; várhatóan áprilisban kerülnek ugyanis a boltok polcaira az első almás logóval ellátott okosórák.

A vállalat még ősszel jelentette be az intelligens viselhető kiegészítő piacra dobását a kaliforniai Cupertinóban tartott sajtótájékoztatóján, egy időben az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus bemutatásával. A főként számítógépeiről és okostelefonjairól ismert cég új készülékét, a szimplán Apple Watch nevet kapott terméket már most rendkívüli érdeklődés övezi. A cég egyébként már hónapokkal ezelőtt megjelentette a szoftver fejlesztői csomagját, hogy a tervezők már a termék forgalomba kerülése előtt elkezdhessék az órához kapcsolódó alkalmazások kidolgozását.   

Az intelligens készüléken egyrészt az iPod-hoz hasonlóan lehet majd zenéket hallgatni, emellett fitneszkiegészítőként is szolgálnak. Az okosórák ugyanis a csuklón viselve nyomon követik a tulajdonos szívritmusát, emellett üzeneteket, hívásokat és hangfelvételeket képesek küldeni és fogadni. Az órán az Apple Pay szolgáltatás bekapcsolásával könnyedén, gyorsan és egyszerűen lehet elektronikus fizetési tranzakciókat lebonyolítani. Az innovatív kütyüvel továbbá az Apple televízióit is lehet irányítani, emellett még más intelligens háztartási készülékek távoli vezérlése is lehetővé válik.  

Az okosórák vihetik el a pálmát a viselhető technológiák közt >>Az okosórákat egyfajta digitális kulcsként használva az otthoni bejárati ajtókat is ki lehet majd nyitni, vagy Bluetooth-kapcsolaton keresztül be- vagy kikapcsolni a lakásban lévő intelligens hőszabályzót. És azt se felejtsük el, hogy nevéhez hűen még az időt is mutatja 50 milliszekundumos pontossággal.

Az almás cég a többi modelljéhez hasonlóan az okosórákat is többfajta kivitelezésben bocsátja majd forgalomba, az új kollekciónak például lesznek olyan darabjai, amelyek a holdciklusokat vagy az időjárást mutatják, elcsúsztatás után pedig üzeneteket és naptárbejegyzéseket is el lehet olvasni. 

Az Apple Watch hátlapján négy zafírkék lencse rögzíti majd a pulzus alakulását infravörös és LED-technológiák ötvözésével. Ennek köszönhetően a fejlesztők arra számítanak, hogy pontosabban követheti nyomon a szívritmus változását a többi versenytársához képest.

Sportolás közben az Apple két saját fejlesztésű alkalmazását is lehet használni. Ezek egyike az elégetett kalóriákat, az aktivitást és az álló helyzetben töltött órák számát figyeli, míg a másikat kifejezetten edzés – például biciklizés – során lehet igénybe venni.    

Az Apple okosóráit értelemszerűen iPhone-okkal párosítva lehet majd használni, de sajnos nem az összes modell esetében. A viselhető kiegészítőt ugyanis csakis a legújabb modellekkel, vagyis az iPhone 5-ös, 5C-s, 6-os és 6 Plus telefonokkal lehet összekapcsolni, androidos eszközökkel viszont nem működik.

Az iPhone 6–hoz hasonlóan az okosórákban az NFC-technológia segítségével már a mobilos fizetés sem jelent majd problémát, de akár a hotelszobákat is ki lehet nyitni vele. A „Near Field Communication” különféle szabványok összessége, amelyek kis hatótávolságú, kétirányú kommunikációt tesznek lehetővé.  

Az Apple tervei szerint az okosórákat háromfajta kivitelezésben, két méretben és hat különböző szíjjal helyezik majd forgalomba. Valamennyi változat ívelt, téglalap alakú kijelzővel kerül piacra, az Apple Watch burkolata rozsdamentes acélból készül, kerámia hátlappal és zafírkék kristályokkal. A sportos modell – az Apple Watch Sport – alumínium, és Ion-X üvegkijelzője van. A harmadik változat – az Apple Watch Edition – szintén kerámia hátlapos, és zafírkristályokkal van kirakva, mindezt 18 karátos arannyal burkolták be az Apple fejlesztői.

A tervek szerint az Egyesült Államokban 349 dolláros áron – vagyis a jelenlegi középárfolyammal számolva mintegy 95 ezer forintért - lehet majd beszerezni az alumínium, üvegkijelzős Apple Watch Sportot.

Arról egyelőre nem hoztak még nyilvánosságra semmilyen információt, hogy más országokban mennyiért lehet majd megvenni a modellt. A várakozások szerint 220 font - tehát körülbelül 91 ezer forint – körül alakulhat az ára az Egyesült Királyságban. A rozsdamentes acél, zafírkék kristályos kijelzővel ellátott Apple Watch várhatóan ennél drágább lesz, míg az Apple Watch Edition modellek ára a legkifinomultabb ékszerekével vetekedhet.

Okosóráknak ketyeg az idő: itt a legújabb trend >>Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az okosórák piacán nagyon izgalmas tavasznak nézünk elébe. A januárban tartott CES fogyasztói elektronikai show alkalmával többi közt az Alcatel, a Garmin, a Sony Mobile Communications, a BURG, valamint a Hyundai is bemutatta a saját fejlesztését. Újabb fordulat azonban, hogy a Swatch sem marad ki a sorból. A világ legnagyobb óragyártója három hónapon belül megkezdi saját okosórái árusítását. A viselhető okoseszköz Android és Windows szoftverrel is működik majd.

Forrás: Cnet