Dobja be a billentyűzetet a zsebébe!

Dobja be a billentyűzetet a zsebébe!

Dobja be a billentyűzetet a zsebébe!

szórakozás

2 perc

Napjainkban egyre többen cserélik le az asztali számítógépeket okostelefonokra és táblagépekre. Ezekhez a készülékekhez azonban nem tartozik billentyűzet, ez pedig megnyitja az utat az innováció és a kreatív megoldások előtt.

Erre épített a koreai Celluon tervező csapata is, amikor megalkották az Epic nevű kivetíthető klaviatúrát. Az eszköz Bluetooth-kapcsolaton keresztül csatlakozik a telefonhoz vagy tablethez, és pillanatok alatt ki tud vetíteni egy komplett, klasszikus – QWERTY – billentyűzetet.  

Meghökkentő fejlesztés: így guruljon be az iPhone-jával! >>A gyufásdoboz méretű (70x35x20 mm) készüléket egyszerűen csak ki kell tenni az asztalra vagy bármely más lapos, matt felületre, közel az asztali géphez vagy a mobileszközhöz. Ezek után be kell kapcsolni a Bluetooth-kapcsolatot, és el is lehet kezdeni gépelni.

Az ujjakat a vörös lézersugárral kivetített klaviatúrán lévő gombokra kell helyezni, ezután a lenyomott betűk automatikusan megjelennek a kijelzőn. A kivetített billentyűzetet egérként vagy „tapipadként” (touchpad) is lehet használni Windows asztali számítógépek vagy Mac-ek esetében.  

A praktikus, kifinomult formatervezésű kütyü megfelelően kicsi ahhoz, hogy az ember simán bedobja a táskájába, és kitegye aztán a számítógépe vagy a mobilja mellé, szinte észrevétlenül végzi a dolgát. Az Epic az összes nagyobb, telefonon és számítógépen lévő operációs rendszerrel működik, így például az iOS-szel, Androiddal, Windows-zal és Mac OS X-szel.

A korszerű technológiák rajongóinak figyelmét tehát biztosan felkelti az intelligens készülék, bár az már más kérdés, hogy mennyire hatékony, mennyire szolgálhat a „normális” billentyűzetek valós alternatívájaként.

Népszerű videojátékokat is irányíthat az okoskarpánttal >>Az eszköz ugyanis az alkalmazott technológiát figyelembe véve kellően pontos, de azért így sem lehet egy napon említeni egyetlen hagyományos klaviatúrával se. Arról nem is beszélve, hogy fényévekre van az iOS és androidos telefonokon lévő, érintőképernyős billentyűzetek színvonalától – legalábbis ezt mondják, akik már élesben is kipróbálták a készüléket.

A leggyakoribb probléma az volt, hogy a Space gomb lenyomásakor is „n” betűk jelentek meg a kijelzőn, és sok más betűt is felcserélt a vörös lézeres klaviatúra, a végeredmény pedig olvashatatlan lett.

Az egyik tesztelő arról panaszkodott, hogy gépelés közben háromszor annyi időt töltött el a hibák javításával, mint a betűk lenyomkodásával. A fejlesztők javára legyen mondva, hogy a Celluon azt ajánlja, először az úgynevezett „hunt-and-peck” technológiával, tehát két ujjal gépelve próbálja ki az eszközt a felhasználó, és csak folyamatosan térjen át a többujjas gépelésre. Az viszont kétségtelen, hogy a virtuális billentyűzet pontatlanságát figyelembe véve, kicsit borsosnak tűnhet az ára. A készülékhez ugyanis 170 dollárért – tehát átszámolva mintegy 46 ezer forintért – lehet hozzájutni, érdemes lehet tehát meggondolni, hogy megéri-e a beruházás.

Forrás: Gizmag